Kedvenc helyünk a héten: Dobrumba

2017. október 11.
Stílusos és egyedi, elegáns és trendi – valamiért a Marie Claire kedvence. Különleges helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Amikor megbízást kaptam a „Kedvenc helyeink Budapesten” rovat elindítására, az első pillanatban megvolt az az 5-6 célpont, amelyek régóta fenn voltak a bakancslistámon, és úgy gondoltam, a rovatban is méltó helyük lesz. Nem csak az adott helyhez kapcsolódó emlékezetes baráti beszélgetések, a kávé hívogató illata, korábban nem tapasztalt ízek felfedezésének öröme vagy a felszolgálók barátságos hozzáállása nyert meg azonnal, ezekben a helyekben volt valami plusz, amely abszolút Marie Claire-es, és megérdemlik, hogy minél többen halljanak róluk! A Dobrumba éppen egy ilyen személyes kedvencünk. Elmesélem, hogy miért.

Újdonsült belvárosi lakosként naponta igyekszem megjegyezni azokat a metropoliták által közkedvelt helyeket, ahol mindig nyüzsgés van, és a social media platformjaikból csak úgy ömlenek a szebbnél szebben lefotózott levesek, rendhagyó főételek, legyen szó streetfoodról vagy nemzetközi konyháról. A Dobrumba éppen egy ilyen étterem, ahol már az ajtóból megcsapja az orrunkat a közel-keleti fűszerek illata. Az éttermet egy csapat fiatal működteti, akik közt találunk grafikus designert, divattervezőt, Budapest színes tűzfalainak ötletgazdáját, így csöppet sem meglepő, hogy a design és a berendezés is mind a legstílusosabb berlini éttermekkel vetekszik. Művészként fontos számukra, hogy a Dobrumba ne csak étteremként, hanem a társművészeti projektek befogadóhelyeként is funkcionáljon (és nem nehéz elképzelni, hogy ők is éppen ilyen helyeken valósították meg önmagukat).

Kettejüket sikerült is elcsípnünk: Laki Esztert, aki az étlapon is szereplő grafikákért és többek közt az autentikus berendezési tárgyakért felelős és Szécsi Tamást, aki nem mellesleg a VYF sálak egyik tervezője, és a Dobrumba épületének egykori szomszédja volt. Ennél jobban nem is lehetne ragozni, hogy mennyire kötődnek a környékhez mindannyian.

A közel-keleti koncepció mellett ételek tekintetében megjelennek a mediterrán ízek is, de körülbelül 11 ország konyhája találkozik az étlapon. Eszterék ajánlására egy hideg mezze válogatással kezdtünk, aztán mi mással is folytathattuk volna, ha nem az izraeli lecsó-reggeliként, itthon „bármikor jöhet” főételként emlegetett shakshukával és chorizós gambassal. Jobb, ha erről inkább már a képek beszélnek…

Mikor: Ahhoz képest, hogy tavaly februárban nyitottak, a hétvégi napokon már elég kevés az esély, hogy aznap tudunk asztalt foglalni, az esti órákban szinte mindig telt ház van. Éppen ezért a hétköznapokon éjfélig, pénteken és szombaton pedig hajnali 2-ig nyitva vannak. A Madách téri helyek törzsvendégei, szívesen maradnak vacsora után borozgatni egy jó társasággal, amihez a Dobrumba tökéletes atmoszférát nyújt.

Kiknek ajánljuk: Ahogy a hat alapítót is utazásaik inspirálták, úgy várnak mindenkit, aki a közel-keleti és mediterrán térség szerelmese.

Árfekvés: A főételek 1700-3600 Ft-ig tartanak a vegán shakshukától a harissás lazacig, ebédidőben (hétköznaponként 12:00-16:00-ig) pedig 1500 Ft felett a napi leves vagy desszert ajándék.

Marie Claire plusz: Az ízletes konyha mellett az óriási Ararát poszter a falon, és a kutyabarát környezet!

Szöveg és képek: Bodnár Zsófi