A kedvenc receptünk a Steiner Kristóf Lakomáiból

2017. november 28.
Kristóf legújabb szakácskönyvében olyan lakomák receptjeit osztja meg, amelyek elképesztő sebességgel készülnek el – bárhol, bármikor. Íme a legfinomabb vegán “szábih” szendvics!

 

 

Vegán “szábih” szendvics (mangó csátnival tálalt padlizsán ragu és avokádó szendvics)

A szábih egy méltatlanul keveset emlegetett klasszikus közel-keleti fogás, amely Tel-Avivban éppen olyan népszerű streetfood, mint mondjuk a falafel szendvics, vagy a pizzaszelet.

A tradícionális recept szerint pitában, azaz lepénykenyérben tálalják, az összetevők között olyan ínycsiklandó hozzávalók szerepelnek, mint a sült padlizsán, tahini (szezámmag krém), a krumpli (főtt, vagy sült), az amba – azaz a Közel-keleten, azon belül is Jemenben oly populáris mangószósz. Ez utóbbiról azt kell tudni, hogy olyan erőteljes curry zamata van – hála a hauajidzs nevű fűszerkeveréknek -, hogy már pár csepp után is minimum 24 órán át „amba-íz”marad az ember szájpadlásán egy szábih szendvics elfogyasztása után. Éppen ezért ezt az erőteljes szószt klasszikus indiai mangó csátnira cseréltem, amelyet indiai üzletekben, de akár egy jobban felszerelt hiper-szupermarket nemzetközi polcán is fellelhet az ízkalandor. Ennek hiányában egyébként sárgabaracklekvár is megteszi, egy-egy csipet római köménnyel, gyömbérrel, kurkumával, esetleg őrölt koriandermaggal kikeverve. És még egy kis módosítás: mivel a valódi szábih kemény tojással készül, ezt pedig vegánként hanyagolom, avokádóra vagy tofura cseréltem a tojásszeleteket, himalájai fekete sóval megszórva – ennek kénes íze nagyon erősen emlékezetet a tojásra. Szábihra fel!

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagy szem édesburgonya
  • 1 nagy vagy 2 kisebb avokádó (ennek hiányában zöldfűszeres, csilis, vagy füstölt tofu is megteszi)
  • 8 teáskanál mangó csátni, vagy indiai fűszerekkel kikevert sárgabarack lekvár
  • 1 padlizsán
  • 1 citrom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, római kömény
  • olívaolaj
  • 4 zsemle, pita, vagy bagett
  • 2 kanál tahini, vagy ennek hiányában mogyóróvaj
  1. A padlizsánt és az édeskrumplit kis falatnyi kockákra vágom, és olívaolajon addig pirítgatom őket sóval borssal, római köménnyel rendszeresen dobálgatva-kevergetve, míg meg nem puhulnak. Hogy ezt felgyorsítsam, amikor már majdnem készen vannak, de még azért keménykések kissé, alufóliával borítom be a serpenyőt. Amúgy jó magyarosan egy csipet paprikát is hintek rá, a füstölt verzió is jól áll neki.
  2. Közben elkészítem a tahinit: a szezámmagkrémet fele-fele arányban keverem vízzel, meglocsolom citromlével, sózóm, borsozom, és belelöttyintek egy kis olívaolajat – ettől szinte tejszínszerű lesz, igazán könnyű és krémes dresszinget kapunk. Ha mogyoróvajat használok, a citromot narancsra cserélem – remekül áll a mogyorónak. Pikáns-kedvűek belepréselhetnek egy fokhagyma gerezdet is.
  3. Az avokádót vagy tofut kimagozom és félcentis szeletekre vágom, meghintem a fekete sóval, meglocsolom egy kis olívával és citrommal, majd borsozom és picit megsózom. Ha tofut használok, szeretem fokhagymás-fekete borsos olajon picit lepirítani mindkét oldalán.
  4. Nincs mát hátra, mint egymásra halmozni az ínyencségeket: a bagelemet – én most mákkal megszórt változattal rukkolok elő – félbevágom, jócskán megkenem tahinivel, rákanalazom a sült krumpli-sült padlizsán ragut, jöhet a mangó csátni, és végül az avokádó szeletkék. A felső bagel szelet is kap a tahiniból, és egy pár csepp csátni se áthat neki. Készen is áll a tálalásra.
  5. Hideg búzasörrel, vagy mentás limonádéval lenyűgöző snack, de főfogásnak is beillik baráti vacsikon – épp olyan laktató és izgalmas, mint egy tökéletesen elkészített burger. Csípős-mániások (mint én) Tabascot is csepegtethetnek bele.

A Kristóf Lakomái című nemrégiben megjelent szakácskönyvben szereplő receptek nagy része kevesebb, mint fél óra alatt elkészíthető, majd minden recept gluténmentes, hozzáadott finomított cukrot nem tartalmaz, és nyers ételek is akadnak szép számmal. A nehezen beszerezhető, különleges hozzávalók mindennapos élelmiszer-alternatívákkal is kiválthatóak. Titkos tippek, bevásárlólisták, utazó konyhai kelléktár, és egy teljes fejezet a veganizmusról és ökotudatos életmódról.  Majd’ 100 finomság Salamon Sára és Czabán Máté meseszép ételfotóival.

Még egy kis vizuális ízelítő a könyvből:

5 fotó megtekintése

(Kulcslyuk kiadó, Nyitott Akadémia)