Párizs megszállottjainak bizonyára nem kell bemutatni, itthon mégis kevésbé számított közismert streetfoodnak a galette, egészen mostanáig. A crêpe és a francia főváros szerelmeseként nem hagyhattuk ki a Krampuz hajdina- vagy búzalisztből készült finomságait, így ezúttal a teljes online szerkesztőségünk indult útnak tesztelni a Madách téri falatozót, kedd hajnali értekezletünk apropóján.
A tükörtojással díszített galettek megtévesztők lehetnek, ám a nyitvatartás hamar felvilágosítja az embert; nem reggelizőről van szó. A 11:00-kor nyitó Krampuzban a gazdag feltéttel kínált galette-eket ebédmenüben levessel és salátával ajánlják, de a franciák előszeretettel készítik vacsorára is, így ez természetesen itt is opció.
Az apró, galériás helybe lépve egyből a „konyhában” találjuk magunkat, a szűkös, felfele építkező éttermet azonban a streetfood jelleg kompenzálja, hiszen elvitelre is kérhetjük ételünket.
A kedvünkért kivételesen korábban nyitott a csapat, a galéria pedig hamar open office-szá változott, ahol nyugalomban indult a napunk a finom tejeskávé és családias légkörnek köszönhetően. Felfelé menet egyébként még kezet is moshatunk, mivel meglepő módon egy stílusos csap is a rendelkezésünkre áll a lépcsőknél, amely nem is lenne olyan meglepő, ha minden streetfoodos helyen megszoktuk volna.
További képekért kattints a galériára!
Mielőtt pedig végleg rátérnénk a különleges étlapra, muszáj megemlítenünk a hely elképesztően menő, letisztult berendezését, amely az alapító Vidó Nóri ízlését dicséri. Nóri egyébként féléves kisfiával, Samuval érkezett a Krampuzba, aki már a kezdetek óta oszlopos tagja a csapatnak, így nem lepődött meg szerkesztőségünk nagy létszámán sem, elbűvölő mosolyával pedig elérte, hogy a heti cikktémák helyett inkább egyfolytában rá figyeljünk.
Nóri amellett, hogy építészként végzett és külföldi design vásárokon is találkozhatunk bútoraival, ismerős lehet a Moha és Sáfrány gasztroblogról vagy a szomszédos pizzériából. Aki a Madách téri éjszakák állandó látogatója, kizárt, hogy ne ismerné az IGEN nápolyi típusú pizzáit. Akármilyen finom a pizza a szomszédban, a Krampuz spenótos-kecskesajtos complètje, egy egészen más ízvilágba kalauzol bennünket, amellett, hogy a gluténmentes tésztájának köszönhetően a kalóriát sem kell számolnunk.
Mikor: érdemes kipróbálni a galette-et vacsorára vagy a nap bármely szakaszában beugrani hozzájuk egy elviteles változatra!
Kiknek ajánljuk: a streetfood kedvelőinek mindenképpen, emellett minden gourmet-nak, aki nem fél a sós palacsintától és szeretne tudatosan, jót enni.
Árfekvés: Madách téri viszonylatban teljesen korrekt áron ebédelhetünk, hétköznap 11:00-16:00 óráig 1000-2200 Ft-ig változik a menü ára a leves és desszert függvényében, a galette-ek 1800 Ft körül mozognak. Teljes menü: itt.
Marie Claire plusz: a jófej sótartófigurák az asztalon és a Nóri által tervezett egyedi galette tányérok.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi