Kulturális ínyencségek kicsiknek és nagyoknak

2017. március 31.
Új, zenei (és egyéb) ínyencségekkel teli fesztivált hívott életre a budapesti WOMEX-et és több kurrens zenei fesztivált is jegyző Hangvető a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. A 2017. április 1-2-án, a Várkert Bazárba csalogató PONT Fesztivál pont olyan zenéket hoz el, melyektől garantáltan tátva marad a szánk.

Mi a csoda? – ezzel a szlogennel indul a főváros legfrissebb, az izgalmas zenei csemegéket bátran habzsoló közönség számára kihagyhatatlan fesztiválja, a PONT Fesztivál, április legelején. A BTF eseménysorozatába illeszkedő rendezvény valóban a csodákat hozza el majd hozzánk, hiszen célja és küldetése az UNESCO szellemi örökségeinek felvonultatása. Első alkalommal a türk- és a Novruz tavaszünnepet tartó népek kulturális, zenei kincsei kerülnek fókuszba.

A PONT Fesztivál mindkét napja színes programokat kínál felnöttek és gyermekek számára egyaránt. Amíg a gyerekek fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készítenek vagy mesét hallgatnak a nemezsátorban, a felnőttek sem unatkoznak. A tárgykiállításokon – kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegek, kalpagok, fotók, takarók, nyergek, szőttesek és viseletek – kívül megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, de akár az egész család kipróbálhatja, milyen a ritmusérzéke, mennyire megy a türk szőnyegcsomózás, illetve megnézheti a sólymok repülését és rácsodálkozhat arra, hogy milyen hatalmas élőben egy szirti sas.

A délutáni programok után esténként két-két koncert repít minket egy távoli zenei világba. A fesztivál fénypontjaként érkezik maga a „csoda”, a hagyományos tuvai torokének stílus – mely során egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat – legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes. Fellép továbbá a tradicionális mugam zene nemzetközi nagykövete, a világ legismertebb tarjátékosa, az ősi népi hangszer, a tar professzora, Malik Mansurov.

Vizeli Balázs és zenekara, Navratil Andrea és Demeter László közreműködésével új műsort hoz a Várkert Bazár színpadára. A Kodály-gyűjtések és csuvas dalok című koncert alapját a magyar népzene régi stílusa és a bolgár-csuvas, illetve a finnugor nyelvcsaládba tartozó mari népzene közötti kapcsolatok, dallam-párhuzamok adják. Itt lesz a 10 nyelven éneklő énekes és zenekara a Guessous Mesi Trió, autentikus török és magyar dallamokkal.
Guessous Majda Máriát leginkább Mesiként ismeri a magyar közönség. A Magyarországon született magyar-marokkói énekesnőt kisgyermekkora óta foglalkoztat e két identitás „szerves egyként” való megélése. Énekesként és dalszerzőként alkotó módon játszik a magyar, török, marokkói és indiai zenei hagyománnyal.

A Junior Prima Díjas énekesnő a PONT Fesztiválon a Mesi Trió formációjával ad koncertet, amelynek főbb iránya a magyar és a török dallamkincsek megszólaltatása. A Mesi Trióban Barvich Iván kavalon és tárogatón, Boros Gerzson Dávid ütőhangszereken kiséri a fiatal tehetséget.