Karácsonyi kacsamell mennyei spenótos rizottóval

2017. december 21.

A karácsonyi menü megtervezése során van némi nyomás, hogy igazán emlékezetes vacsorát készítsünk, miközben kedvébe járunk minden családtagunknak, de esetleg új ízeket is felvonultatunk. Semmi pánik, egyszerű de nagyon finom megoldás ebben az esetben is van: a kacsamell fél óra alatt elkészül, arra figyeljünk csak, hogy a húst mindenképpen vegyük ki a hűtőből sütés előtt legalább 1-2 órával, hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen. Az alábbi spenótos rizottó is megér egy misét, a megadott recept ráadásul könnyen variálható. Spenót helyett gyakran készül például sáfránnyal (ebben az esetben a sáfrányt egy merőkanálnyi levesben áztassuk, mielőtt a főzés vége felé hozzáadjuk a rizottóhoz).

Alaplé tekintetében a legegyszerűbb eljárás, ha a hús- vagy zöldségleves főzésénél eleve nagyobb mennyiséget készítünk, és a maradékot kisebb adagokban lefagyasztjuk. Így viszonylag sokáig eláll, és amikor szükségünk van rá, néhány perc alatt felolvaszthatjuk egy lábasban.

Kacsamell spenótos rizottóval
2 főre

  • 2 bőrös kacsamell
  • só, bors
  • 20 dkg rizottó rizs
  • 3 ek olívaolaj
  • ½ fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • kb 1 liter alaplé
  • só, bors
  • 20 dkg friss bébispenót
  • 1 ek vaj
  • tálaláshoz negyed gránátalma magjai

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A kacsa bőrös oldalát beirdaljuk, de vigyázzunk, hogy a húst ne vágjuk át. Egy serpenyőt közepes lángra teszünk, és beletesszük a kacsamelleket, bőrös oldalukkal lefelé. Nagyjából 10 percig sütjük, amíg a zsírja szépen kiolvad és aranybarnára pirul a bőr. Ezután megfordítjuk, és további 4-5 percig sütjük.

Ekkor a kacsamelleket áttesszük egy kisebb tepsire, és 10 percre sütőbe tesszük. Amikor kész, 10 percig pihentetjük, majd éles késsel felszeleteljük.

Amíg a kacsa sül, elkészítjük a rizottót. Az alaplét felforraljuk, közben apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát. Egy lábast közepes lángra teszünk, és felmelegítjük benne az olívaolajat. A hagymákat üvegesre pároljuk benne egy csipet sóval, majd beleszórjuk a rizst. Néhány percig folyamatos kevergetés mellett átpirítjuk, majd hozzáöntjük a bort. Megvárjuk, amíg teljesen magába szívja a rizs, majd hozzáadjunk egy merőkanál alaplevet. Szintén megvárjuk, amíg a rizs beszívja a folyadékot, majd újabb merőkanál alaplevet adunk hozzá. Ezt ismételjük addig, amíg megfő a rizs (nem teljesen puhára), vagy el nem fogy az alaplé. Ha még szükséges, adhatunk kevés vizet hozzá. Végül sózzuk, borsozzuk, majd lehúzzuk a tűzről.

A rizottóhoz keverjük a megmosott spenótot és a vajat, majd lefedve öt percig hagyjuk pihenni. A felszeletelt kacsamellel és a gránátalma magjaival tálaljuk.

Futureater