Emlékeztek Nagy Zita, azaz Zizi isteni receptjeire? Kis kihagyás után most visszatért hozzánk és szuper, könnyen elkészíthető és vegán süteményeivel kápráztat el minket! A múltkori sütőtökös, diós és kakós muffin után most a sütőtök a kókusszal jár párban.
Hozzávalók:
A torta alaphoz:
160 g mandula és kesudió, vegyesen
165 g friss datolya, kimagozva (aszalt is jó, csak érdemes használat előtt egy fél órára langyos vízbe beáztatni, hogy könnyebben aprítsa a robotgép)
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál extra szűz kókuszzsír (jó a nem exra szűz is)
½ teáskanál őrölt vanília
½ teáskanál Himalaya só
Krémhez:
300 g sült sütőtök “húsa”
210 g kókuszkrém
80 g juharszirup vagy agavészirup
½ teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbérpor
Elkészítése:
A mandulát, a kesudiót, a datolyát, a kakaót, a kókuszzsírt, a vaníliát és a sót tegyük konyhai robotgépbe és aprítsuk kis darabosra (utána a robotgép tálját mossuk el). Akkor jó, ha kiveszünk belőle egy kis mennyiséget és összegyúrva összeragad.
Egy kapcsos tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral és nyomkodjuk az aljába a datolyás alapot (eléggé ragad a datolya miatt). Tegyük hűtőbe, amíg a krémet elkészítjük.
A krém összes hozzávalóját tegyük a robotgépbe és pürésítsük teljesen simára. Kanalazzuk a krémet a magos datolyás alapra és tegyük a fagyasztóba néhány órára, amíg megszilárdul, szeletelhetővé válik, de nem túl kemény.
JEGYZETEK
18 cm-es kapcsos tortaformában készült.
Feltétlen jó minőségű minél magasabb zsírtartalmú konzerv kókusztejet használjunk ehhez a recepthez. A legjobb, ha használat előtt a hűtőben tartjuk legalább két órán át, majd felbontás után, csak a megszilárdult részt használjuk fel a torta krémjének elkészítéséhez.
TIPP
Olvaszthatunk jó minőségű étcsokoládét, amit a fagyasztóból kivett tortára locsolunk, hagyjuk hűtőben megszilárdulni és így tálaljuk. Ezzel még ünnepibbé varázsolhatjuk ezt a desszertet.
Nagy Zita, Zizi kalandjai