Földimogyoróvajas-csokoládés zabkeksz (vegán)

2017. december 16.
Szombatra kell egy kis, édes finomság! Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere - újra itt a marieclaire.hu-n - káprázatos, vegán sütireceptekkel vár. titeket.

Emlékeztek Nagy Zita, azaz Zizi isteni receptjeire? Kis kihagyás után most visszatért hozzánk és szuper, könnyen elkészíthető és vegán süteményeivel kápráztat el minket!  A múlt szombaton sütőtökös, diós és kakós muffint sütött nektek, ezen a héten a földimogyoróvajas-csokoládés zabkeksz receptjét osztja meg veletek.

Földimogyoróvajas-csokoládés zabkeksz (vegán)

Hozzávalók:

– 1 bögre és 2 evőkanál sima földimogyoróvaj (házilag is elkészíthetjük)
– 1 bögre zabpehely
– 1 bögre tönköly fehérliszt
– 3/4 bögre nyers nádcukor vagy kókuszvirág cukor
– 1/4 bögre zabtej, plusz 1-2 evőkanál (bármilyen más növényi tej használható)
– 2 evőkanál lenmagpehely (darált lenmag)
– 6 evőkanál víz
– 1/3 bögre étcsokoládé cseppek (bármilyen csokoládé jó felaprítva is, de el is hagyható)
– 1 vaníliarúd kikapart magjai
– csipet só
Egy kis tálkában keverjük össze a lenmagpelyhet a vízzel és tegyük félre néhány percre. Melegítsük elő a sütőt 180 C fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Közben egy tálban keverjük össze a földimogyoróvajat a nádcukorral, a vaníliával, a sóval, majd adjuk hozzá a zabpelyhet és a lisztet. Öntsük hozzá a zabtejet és a zselés állagú vizes lenmagpelyhet. Nem áll a tészta teljesen össze, de ha egy kis adagot az ujjunkkal összenyomunk, akkor össze kell ragadnia. Ha van még nagyon száraz rész a tésztában, akkor adjunk hozzá egy evőkanál zabtejet.
Fagyis kanálba nyomkodjuk bele a tésztát és adagoljunk gombócokat a sütőpapírra (ha nincs fagyis kanál, akkor kézzel lehet kis gombócokat formálni). Majd ezeket a tenyerünkkel lapítsuk le kicsit. Az előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, amíg aranybarnák lesznek.
Nagy Zita, Zizi kalandjai