Télen sem kell megfeledkeznünk a salátákról, sőt! Nagyszerű, szezonális alapanyagokból készíthetünk melengető ételeket, amelyek önmagukban és köretként is tökéletesek, nem mellesleg másnap, irodai ebédként is kiválóak.
Az alábbi csicseriborsós-sütőtökös salátában újfajta szerepben tündököl a pesto: próbáljátok ki, nagyszerűen működik salátaöntetként is. Az étel készíthető konzerv csicseriborsóból, de természetesen főzhetjük a szárított verzióból is, ebben az esetben azt előző este érdemes beáztatni.
Meleg sütőtök-saláta csicseriborsóval és pesztóval
- 500 gramm sütőtök
- 250 gramm konzerv csicseriborsó
- 1 nagy fej lilahagyma
- 2 evőkanál bazsalikomos pesto
- a tálaláshoz friss bazsalikom
- olívaolaj
- só, bors
A sütőt elmelegítjük 200 fokra.
A sütőtököt 2×2 cm-es kockákra vágjuk, majd beleszórjuk egy akkora tepsibe vagy sütőtálba, amelyben egy rétegben elfér. Összekeverjük 3-4 evőkanál olívaolajjal, egy nagy csipet sóval és frissen őrölt borssal, majd mintegy 15-20 perc alatt sütőben puhára sütjük a kockákat.
Közben félbe vágjuk és vékonyan felszeleteljük a lilahagymát. Egy közepes serpenyőt alacsony lángra teszünk, majd 2-3 evőkanál olívaolajon, kissé sózva lassan sütjük rajta a lilahagymát, amíg karamellesre nem változik (10-15 perc, nagyjából egyszerre lesz kész a sütőtökkel).
A csicseriborsót leszűrjük, és egy nagyobb tálba szórjuk. Felöntjük háromszoros mennyiségű vízzel, majd a kezeink között ledörzsöljük a héját. A héjjal együtt leöntjük róla a vizet, majd lecsepegtetjük.
Végül összeállítjuk a salátát: a puha sütőtököt, a karamellesre sült hagymát és a csicseriborsót egy nagy tálba szórjuk. Összekeverjük a pesto-val, majd megkóstoljuk. Ha kell, adunk hozzá még olívaolajat, sót vagy borsot. Friss bazsalikommal és pirított bagettel (esetleg a korábban már bemutatott naannal) tálaljuk.