Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere erre a hétvégére egy egészséges, de mégis istenien édes reggelit hozott nektek. Könnyen elkészíthető és persze vegán!
Granola: ropogós, sült müzli
HOZZÁVALÓK
1 bögre quinoa pehely
1 bögre aprószemű gluténmentes zabpehely
1 bögre mandula/törökmogyoró, vegyesen, durvára aprítva
1 bögre napraforgómag
¾ bögre kókusz chips
3 evőkanál lenmag
3 evőkanál extra szűz kókuszzsír, olvasztva
3 evőkanál agavészirup (opcionális)
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt vanília
¼ teáskanál őrölt kardamom
ELKÉSZÍTÉS
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Egy tálban keverjük össze a száraz alapanyagokat: quinoa pehely, zabpehely, mandula, törökmogyoró, napraforgómag, lenmag, fahéj, vanília, kardamom.
Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: a kókuszzsírt és az agavé szirupot. Ezt a nedves keveréket adjuk a szárazhoz és jól keverjük el, hogy a kókuszzsír és az agavé szirup mindenhol befedjék (érintsék) a magokat.
Borítsuk rá a tepsire és kanállal egyengessük el, hogy mindenhova egyformán jusson.
Süssük kb. 10-12 percig, keverjük át, majd süssük újabb 10 percig, amíg aranybarna lesz (ellenőrizzük folyamatosan, mert sütő függő, hogy milyen hamar lesz kész).
Sütés közben egy száraz tapadásmentes serpenyőben enyhén pirítsuk meg a kókusz chipset 3-4 perc alatt, majd ha a sütőt elzártuk, keverjük a chipset a granolához.
Üvegben/dobozban tartva hetekig eláll.
JEGYZETEK
A recepthez használt bögre 250 ml-es. Bármilyen magot használhatunk hozzá, diót, kesudiót, pisztáciát, tökmagot, amit találunk a kamránkban.