Mediterrán frissesség tél közepén: szaftos citromos-olívabogyós csirke

2018. február 01.
Nyári hangulat a télben: villámgyors és kirobbanóan finom citromos-olívabogyós csirke bloggerünk, Füge Kata konyhájából.

A februári télben nem egyszerű feldobni az étrendünket szezonális alapanyagokkal, de ne felejtsük el, hogy a citrusokat a sütemények mellett főételekhez is nagyszerűen használhatjuk. Remekül illik a citrom az alábbi csirkesülthöz, és persze a benne szereplő olívabogyóhoz is. Ez utóbbiból érdemes magos verziót választani – bár figyelni kell a fogyasztásnál, az íze mégis sokkal finomabb a magozott típushoz képest. És ne féljetek az olívabogyó sütésétől, kifejezetten szuper íz lesz a végeredmény.

Citromos-olívabogyós csirkesült (2 főre)

  • 250 dkg csirkemell
  • 3 nagy burgonya
  • 1 nagyobb citrom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 ek olívaolaj
  • Só és frissen őrölt bors
  • 3 ág kakukkfű
  • 5-10 szem olívabogyó (lehetőleg maggal együtt)

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd két-három nagyobb darabra vágjuk. Beletesszük egy közepes sütőtálba, majd mellé tesszük a meghámozott és vastagabb hasábokra vágott burgonyát és a cikkekre vágott citromot. A fokhagymát megpucoljuk és szintén a csirke mellé tesszük.

Az egészet meglocsoljuk olívaolajjal, alaposan sózzuk és borsozzuk, majd finoman összeforgatjuk, hogy minden hozzávalót érjen az olaj. Hozzáadjuk a kakukkfű-ágakat, majd alufóliával lefedjük, és mintegy 45 percig sütjük.

Az idő leteltével levesszük az alufóliát, hozzáadjuk az olívabogyókat, majd további 15-20 perc alatt készre sütjük. Friss citromgerezdekkel és esetleg zöldsalátával tálaljuk.

Futureater