Elzászi szalonnás-hagymás lepény hógolyózós napokra

2018. január 25.
A legfinomabb téli vendégváró falatokra vágysz, amikkel akár magadat is meglepheted? Például egy hosszú kirándulás után? Ne keress tovább, hanem készítsd el bloggerünk, Füge Kata isteni német pizzáját, azaz a Flammkuchent.

Az elzászi szalonnás lepény, vagyis a Flammkuchen leginkább német pizzaként aposztrofálható. Az egyik legjobb bekuckózós kaja, de ideális egy hosszú kirándulás után is, mert fél óra alatt kész, viszont inkább csak frissen finom. Nem diétás, de ha épp havat lapátoltunk vagy a hidegben túráztunk egész nap, akkor ennyi belefér. Elég jó szolgálatot tehet váratlan vendégek betoppanása esetén is, főleg mert remekül megy hozzá egy üveg száraz fehérbor.

Elzászi szalonnás-hagymás lepény (Flammkuchen)

  • 150 g fehér liszt
  • 100 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tk só
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 dl kézmeleg víz
  • 1 ek napraforgóolaj
  • 150 g szalonna, felkockázva
  • 1 fej hagyma
  • 4 púpos evőkanál tejföl
  • frissen őrölt bors

A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

Egy nagy tálban összekeverjük a liszteket a sóval, majd hozzáöntjük az olívaolajat és a vizet. Kézzel összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a feltétet.

Ehhez egy serpenyőben egy evőkanál olajat melegítünk, és közepes lángon addig pirítjuk rajta a felkockázott szalonnát, amíg egy kis színt kap. Közben fél cm vastag karikákra vágjuk a hagymát. A serpenyőből szűrőkanállal kivesszük a szalonnát, és a helyére tesszük a hagymát. Csipet sóval, fedő alatt, de gyakran keverve üvegesre pároljuk.

Ha kész, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát és megkenjük a tetejét a tejföllel. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a hagymát és a szalonnát, majd borsozzuk. 15 perc alatt készre sütjük.

Futureater