Vegán kókuszos répa muffin

2018. február 24.
Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere ezen a szombaton is egy szuper finom és ráadásul egészséges receptet hoz nektek. Nem is kell hozzá más, mint kókusz, répa és muffinforma.

Nagy Zita, azaz a Zizi kalandjai gasztrobloggere  erre a hétvégére is egy egészséges, de mégis istenien édes finomságot hozott nektek. A múlt heti palacsinta után, most jöhet egy kis muffin!

Vegán kókuszos répa muffin

Hozzávalók 12 db-hoz:

– 1 bögre zabliszt
– 3/4 bögre tönköly fehér liszt
– 1 és 1/2 bögre reszelt répa
– 1 evőkanál őrölt lenmag
– 3 evőkanál víz
– 1/4 bögre kókuszvirág cukor
– 1/3 bögre almaszósz
– 1/4 bögre kókuszolaj (olvasztott, folyékony állapotban)
– 1 teáskanál sütőpor
– 1/2 teáskanál szódabikarbóna
– 1/2 teáskanál só
– 1-2 teáskanál fahéj (ízlés szerint)
– 1/2 bögre kókusztej (mandula-, rizs-, zab és szójatej is használható)
– 1 vaníliarúd kikapart magjai

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)

Egy tálkában keverjük össze a lenmagot a vízzel és hagyjuk állni néhány percig, amíg kocsonyás állagú lesz. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Béleljük ki a muffintepsit papírkapszlikkal.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, só, fahéj. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: almaszósz, kókusztej, kókuszolaj, kókuszvirág cukor, lenmag keverék, majd jöhet a reszelt répa. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és jól keverjük el.

Kanállal osszuk el a tésztát egyenlő részben a muffinformákban. Süssük 175 fokon kb. 25-30 percig, amíg aranybarnák lesznek. Kivétel előtt azért végezzünk tűpróbát, hogy jól átsültek-e a muffinok.

Tipp: A liszteket tekintve lehet variálni. Zabliszt helyett lehet köleslisztet vagy akár hajdinalisztet használni; a tönköly fehér liszt helyett pedig sima lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet. Az almaszószhoz az almát meghámoztam, kimagoztam és egyszerű baba almareszelőn pépesítettem. Ha nincs ilyen reszelőnk, akkor kiválthatjuk egyszerű üzletekben kapható (bio) bébi almapürével.