Mindent a moringáról, a világ új kedvenc szuperételéről

2018. február 20.
Úgy tűnik, a kurkuma és a matcha után idén a Himalájában őshonos moringa vagy lóretekfa a világ aktuális csodatevő kedvence. Elmondjuk mit érdemes tudni róla, és mire lehet használni.

Nagyjából 13 fajtája van a moringafának, de leggyakrabban a moringa oleiferára gondolunk, ha erről a növényről van szó. A lóretekfa néven is ismert, főleg Indiában őshonos növényt már több évszázada használják a keleti orvoslásban, de a szuperételeket imádó nyugati világ csak most fedezte fel magának a rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmazó természetes csodaszert.

A moringa leveleit többnyire kiszárítják és finom porrá őrlik, ezért leginkább a zöld matchához tudnánk hasonlítani látványát. A rendkívül tápláló növény gazdag vasban és fehérjékben, egyszóval nagyon tápláló, de gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása miatt kimondottan gyógyászati célokra is használható.

Az sem utolsó, hogy a moringában hétszer annyi C-vitamin van, mint például a narancsban, de A-vitamin tartalma pedig hétszerese az erről híres répának. Magas kálciumtartalma és a sok kálium miatt is megéri fogyasztani – immunerősítő, segít beállítani vérnyomást, energiát ad és még az izületeknek is jót tesz.

Hogyan fogyasszuk?

A kicsit diós, egyébként ízében is a matchára hajazó moringát belekeverhetjük smoothie-kba és joghurtokba, de süthetünk belőlük finom (és mutatós) édességeket, vagy akár salátákba is belekeverhetjük. Mindennap egy teáskanál a turmixba máris megteszi a hatását!

Szépítő moringa

Az antioxidánsokban dús moringa ismert szépítő, hidratáló, tápláló hatásáról is. Keressük arctisztítók, arcolajak és akár hajápoló termékek összetevőjeként is!