Mindent a moringáról, a világ új kedvenc szuperételéről

2018. február 20. |

Úgy tűnik, a kurkuma és a matcha után idén a Himalájában őshonos moringa vagy lóretekfa a világ aktuális csodatevő kedvence. Elmondjuk mit érdemes tudni róla, és mire lehet használni.

Nagyjából 13 fajtája van a moringafának, de leggyakrabban a moringa oleiferára gondolunk, ha erről a növényről van szó. A lóretekfa néven is ismert, főleg Indiában őshonos növényt már több évszázada használják a keleti orvoslásban, de a szuperételeket imádó nyugati világ csak most fedezte fel magának a rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmazó természetes csodaszert.

A moringa leveleit többnyire kiszárítják és finom porrá őrlik, ezért leginkább a zöld matchához tudnánk hasonlítani látványát. A rendkívül tápláló növény gazdag vasban és fehérjékben, egyszóval nagyon tápláló, de gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása miatt kimondottan gyógyászati célokra is használható.

Az sem utolsó, hogy a moringában hétszer annyi C-vitamin van, mint például a narancsban, de A-vitamin tartalma pedig hétszerese az erről híres répának. Magas kálciumtartalma és a sok kálium miatt is megéri fogyasztani – immunerősítő, segít beállítani vérnyomást, energiát ad és még az izületeknek is jót tesz.

Hogyan fogyasszuk?

A kicsit diós, egyébként ízében is a matchára hajazó moringát belekeverhetjük smoothie-kba és joghurtokba, de süthetünk belőlük finom (és mutatós) édességeket, vagy akár salátákba is belekeverhetjük. Mindennap egy teáskanál a turmixba máris megteszi a hatását!

Szépítő moringa

Az antioxidánsokban dús moringa ismert szépítő, hidratáló, tápláló hatásáról is. Keressük arctisztítók, arcolajak és akár hajápoló termékek összetevőjeként is!

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve csirke

Diós kecskesajttal töltött csirke szőlővel sütve