Maximum íz, minimum erőfeszítés: perzsa édesköményes csirke

2018. március 01.

Kivételesen nem villámgyors, ellenben fantasztikusan finom recept következik. A perzsa konyháról viszonylag keveset tudunk, pedig van néhány fogás, ami kifejezetten hasonlít a magyar ételekre. Az alábbi édesköményes csirke például felfogható egy zöldséggel készülő csirkepaprikásként, amiben a pirospaprika helyett egyéb fűszereket használunk. Na jó, adunk hozzá narancslevet és szárított vörösáfonyát is, ezek a hozzávalók viszonylag ritkán fordulnak elő egy jó pörkölt környékén… Mindenesetre próbáljátok ki az alábbi receptet, nagyon finom végeredmény vár rátok!

Édesköményes csirke

(2 főre)

  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek kókuszolaj (helyettesíthető olíva- vagy napraforgó-olajjal)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 csirke felsőcomb
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 tk őrölt rómaikömény
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 édesköménygumó
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek méz
  • 1 marék szárított vörösáfonya

A hagymát felaprítjuk, és közepes lángra tett nagyobb lábasban üvegesre pároljuk az olajon, nagyjából 5 perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a csirkét, és kissé átpirítjuk, amíg színt kap, nagyjából újabb 5 perc alatt.

A sáfrányt az ujjunkkal összemorzsolva hozzáadjuk a csirkéhez, majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket és a narancs levét is. Alaposan sózzuk. Felöntjük 3 dl forró vízzel, majd hozzáadjuk az édesköményt, amelyet előzőleg negyedekbe vágtunk, miután levágtuk az alját és a zöld szárát. Egy órán át alacsony lángon főzzük.

Egy óra múlva hozzáadjuk a mézet és a szárított vörösáfonyát, illetve pótoljuk a vizet, ha szükség van rá. Újabb 30 percen át főzzük, ekkor igazítunk az ízesítésen. Főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk.

 

Futureater