Maximum íz, minimum erőfeszítés: perzsa édesköményes csirke

2018. március 01. |

Kivételesen nem villámgyors, ellenben fantasztikusan finom recept következik. A perzsa konyháról viszonylag keveset tudunk, pedig van néhány fogás, ami kifejezetten hasonlít a magyar ételekre. Az alábbi édesköményes csirke például felfogható egy zöldséggel készülő csirkepaprikásként, amiben a pirospaprika helyett egyéb fűszereket használunk. Na jó, adunk hozzá narancslevet és szárított vörösáfonyát is, ezek a hozzávalók viszonylag ritkán fordulnak elő egy jó pörkölt környékén… Mindenesetre próbáljátok ki az alábbi receptet, nagyon finom végeredmény vár rátok!

Édesköményes csirke

(2 főre)

  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 ek kókuszolaj (helyettesíthető olíva- vagy napraforgó-olajjal)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 csirke felsőcomb
  • 1 csipet sáfrány
  • 1 tk őrölt rómaikömény
  • ½ tk őrölt fahéj
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • 1 narancs kifacsart leve
  • 2 édesköménygumó
  • 1 nagy csipet só
  • 1 ek méz
  • 1 marék szárított vörösáfonya

A hagymát felaprítjuk, és közepes lángra tett nagyobb lábasban üvegesre pároljuk az olajon, nagyjából 5 perc alatt. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd a csirkét, és kissé átpirítjuk, amíg színt kap, nagyjából újabb 5 perc alatt.

A sáfrányt az ujjunkkal összemorzsolva hozzáadjuk a csirkéhez, majd hozzáadjuk az őrölt fűszereket és a narancs levét is. Alaposan sózzuk. Felöntjük 3 dl forró vízzel, majd hozzáadjuk az édesköményt, amelyet előzőleg negyedekbe vágtunk, miután levágtuk az alját és a zöld szárát. Egy órán át alacsony lángon főzzük.

Egy óra múlva hozzáadjuk a mézet és a szárított vörösáfonyát, illetve pótoljuk a vizet, ha szükség van rá. Újabb 30 percen át főzzük, ekkor igazítunk az ízesítésen. Főtt rizzsel és friss korianderrel tálaljuk.

 

Futureater

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Ezért vagyunk oda az édes ízekért cukor

Ezért vagyunk oda az édes ízekért

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend egészséges diéta

Így együnk a szebb jövőért: flexitáriánus étrend