Az édesburgonya az utóbbi években került a gasztronómiai figyelem középpontjába, és sokan leginkább a vegetáriánus étrendbe beilleszthető fogásként gondolnak rá. Ha húsevőként így vélekedünk, nagyon finom dolgokból maradunk ki, ez a gyökérzöldség ugyanis nagyszerűen működik húsos ételekben is. Mellékesen megjegyzendő, hogy az alábbi gyömbéres marharagura igazán nem lehet mondani, hogy egészségtelen lenne – ne feledjük, önmagában a húsevés sem az, inkább a túlzásba vitt húsfogyasztással kapcsolatban merülnek fel egészségügyi, ökológiai és etikai problémák. Próbáljátok ki az alábbi receptet Gordon Ramsey nyomán, és még a legelszántabb édesburgonya-szkeptikusokat is meggyőzitek.
Édesburgonyás marharagu gyömbérrel és marokkói fűszerekkel
4 főre
- 500 gramm marhahús, felkockázva (gulyásnak való részek, lehet marha és sertés vegyesen)
- 4-5 evőkanál olaj (használhatunk napraforgó-, olíva- vagy kókuszolajat is)
- 2 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 cm-es friss gyömbérdarab
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk örölt római kömény
- ½ tk fahéj
- ½ tk pirospaprika
- 1 csiper sáfrány
- 1 babérlevél
- 4-5 db édesbrurgonya
- ½ l húsleves vagy víz
- Só és bors
- Egy nagyobb lábasban felmelegítjük a zsiradékot, majd a felkockázott húst közepes lángon 5-10 perc alatt körbepirítjuk. Kiszedjük a húst a lábasból, és egy tányéron pihentetjük.
- A hagymát cikkekre vágjuk, és a húspirításhoz használt lábasba tesszük egy újabb evőkanál olaj és egy nagy csipet só társaságában. 5 percig alacsony lángon pirítjuk.
- Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a felaprított gyömbért, a koriandert, a római köményt, fahéjat, pirospaprikát, sáfrányt, és a babérlevelet. Összekeverjük és 1 percig pirítjuk, amíg illatozni kezd.
- Közben megpucoljuk és nagyjából 2×2 cm-es kockákra vágjuk az édesburgonyát. Ezt is a fűszeres hagymához tesszük, majd átkeverjük.
- Tegyük a tányéron várakozó előkészített húst is a fazékba, majd öntsük fel a felforralt húslevessel vagy vízzel.
- Fűszerezzük a ragut sóval és borssal, majd nagyjából 2 órán át főzzük alacsony lángon, amíg a hús megpuhul, az édesburgonya pedig szinte összeolvad a szafttal.
- Rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.