Édesburgonyás bulgur karamellizált hagymával

2018. április 05.
Szuperegészséges és villámgyors vegán ebéd bloggerünk, Füge Kata konyhájából: főzzetek édesburgonyás bulgurt kurkumás karamellizált hagymával!

Az édesburgonya az egyik legegészségesebb élelmiszerünk, így érdemes sokat fogyasztani belőle. Az alábbi recepttel 30 perc alatt fenomenális ízeket varázsolhatunk a tányérunkra, ami nem mellesleg nagyszerűen működik másnap irodai ebédként. Kurkuma helyett (vagy mellett) használhatunk más indiai vagy arab fűszereket, például őrölt római köményt vagy curryport, de kísérletezhetünk különböző fűszerkeverékekkel, például az Észak-Afrikai ras el hanouttal vagy az indiai garam masalával is.

Az alábbi fogás vegán, viszont vigyázat: a bulgur tulajdonképpen búzatöret, így glutént tartalmaz!

Édesburgonyás bulgur kurkumás karamellizált hagymával

(2 főre)

  • 1 bögre bulgur
  • 2 nagyobb édesburgonya
  • 3+2+1 evőkanál olívaolaj
  • 1 nagyobb hagyma
  • ½ tk kurkuma
  • 1 marék friss menta

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  2. Az édesburgonyákat meghámozzuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Átforgatjuk őket 3 evőkanál olívaolajjal, sózzuk, majd szétterítjük egy nagyobb tepsin.
  3. 20 perc alatt megsütjük az édesburgonyát. Közben a bulgurt beleöntjük egy kisebb lábasba. Összekeverjük 1 evőkanál olívaolajjal, majd 3 perc alatt közepes lángon átforgatjuk. Ezután egészen alacsonyra vesszük a lángot, és felöntjük 1 bögre forró vízzel. Fedő alatt 5 percig főzzük, majd lezárjuk a lángot és további 10 percig nem mozdítjuk el sem a fedőt, sem a lábast.
  4. A hagymát vékonyan felszeleteljük, majd 2 evőkanál olívaolajjal, egy nagy csipet sóval és a kurkumával összekeverve egy tapadásmentes serpenyőben 10-15 perc alatt alacsony lángon karamellesre főzzük.
  5. Nagyjából egyszerre fog elkészülni minden, így következhet az étel összeállítása. Egy nagyobb keverőtálba (vagy a tepsibe, az édesburgonya mellé) teszünk mindent: a megfőtt, villával pergősre kevert bulgurt, a karamellizált hagymát és az édesburgonyát. Friss mentával megszórva tálaljuk.

Futureater