Így készíts adalékanyag-mentes házi majonézt

2018. április 12.
Konyhai alaptechnológiák otthon: készíts házilag adalékanyag-mentes majonézt bloggerünk, Füge Kata receptje alapján!

Rengeteg olyan étel van, amiből szinte természetesen vesszük a bolti verziót, pedig otthon is gyerekjáték elkészíteni. Ráadásul így legtöbbször olcsóbban és sokkal egészségebben tudjuk előállítani az adott élelmiszert, mindemellett a saját ízlésünkhöz vagy az épp aktuális menüsor ízvilágához igazíthatjuk a végeredményt.

Igazi klasszikus például a majonéz: tíz perc alatt összedobhatjuk otthon, és nem kell attól tartanunk, hogy gyanús tartósítószerekkel teli szószt eszünk majd. A majonéz ráadásul olyan, mint egy üres papírlap: rengeteg ízesítést kipróbálhatunk a chilitől a fokhagymán át az ázsiai fűszerekig. Alább egy lime-os lilahagymás verziót mutatunk, ami egekbe emelei a hasábokra vágott zöldségeket és a hamburger mellé tálalt sült krumplit egyaránt.

Lime-os lilahagymás majonéz

(2 dl-hez)

  • 1 tojássárgája
  • 75 ml naprafogóolaj
  • 1 nagy csipet só
  • ½ tk mustár
  • ¼ lilahagyma, finomra aprítva
  • ½ lime

Biztosabb a siker, ha tojás nem nagyon hideg, amikor nekiállunk a majonéz-készításnek, így legalább fél órával hamarabb vegyük ki a hűtőből.

A tojássárgáját tegyük egy tálba, majd kézi habverővel kezdjük lendületesen kevergetni.

Közben cseppenként adagoljuk hozzá az olajat. Néha érdemes megállni és csak keverni, hogy az olaj tökéletesen emulgeálódni tudjon a tojássárgájával.

Mire az összes olajat eldolgoztuk, fényes, sárgás mártást kapunk.

Ehhez hozzáadjuk a sót, mustárt, felaprított lilahagymát, belecsavarjuk a lime levét, és alaposan összekeverjük.

Zöldséghasábokkal vagy sült krumplival tálaljuk.

Futureater