Így készíthetsz zabtejet otthon

2018. június 03.
Egyre többen használnak növényi tejeket, de sajnos az alternatív tejféléket még mindig jóval magasabbra árazzák a boltokban, mint a klasszikus tehéntejet. A legegészségesebb és legolcsóbb verzió, ha magunk készítjük el a tejünket - most például a zabtejet!
Fotó: Unsplash.com

Kezdjük ott, hogy házi zabtejet készíteni tényleg nem bonyolult. Ellenben sokkal jobban jövünk ki anyagilag, ráadásul biztosak lehetünk benne, hogy semmilyen egészségtelen adalékanyag nem kerül bele. Az pedig már tényleg csak hab a tortán, hogy mindenféle izgalmas ízesítéseket is kitalálhatunk!

Az alaprecepthez nincs szükség másra csak egy csésze jó minőségű zabra és hat csésze vízre. A zabot először beáztatjuk 3 csésze vízben, – így sokkal krémesebb lesz a végeredmény – aztán átmossuk és lecsöpögtetjük, majd a maradék 3 csésze vízzel együtt egy nagy teljesítményű turmixgépbe tesszük. Itt adhatunk hozzá vaníliakivonatot vagy mondjuk néhány szem magozott datolyát természetes édesítőnek, ha gondoljuk. Turmixoljuk magas fokozaton, majd szűrjük át a tejet finom szűrőn vagy textilkendőn. Turmixoljunk és szűrjünk egészen addig, míg megkapjuk a kívánt állagot!

Ezután hűtőben tárolva még öt napig felhasználhatjuk házi készítésű, isteni zabtejünket!