Tavaszi aromaterápia a konyhában: balzsamos sült eper

2018. április 26.
Tavasszal végre megérkeznek a friss gyümölcsök, közülük is az egyik legfinomabb az eper, amely sütve még inkább elvarázsol mindenkit. Próbáljátok ki bloggerünk, Füge Kata receptjét, amellyel felejthetetlen illatok lengik be a konyhát.

Az eper egyértelmű jele a tavasz beköszöntének, és bár számos süteményben és édességben felhasználhatjuk, legtöbben mégis önmagában, esetleg egy kevés porcukorral vagy tejszínnel szeretik. Az alábbi recept fantasztikusan koncentrálja és mélyíti a gyümölcs ízét, sütés közben pedig olyan illat lengi be a konyhát, mint ha épp valami varázslatot hajtanánk végre. Próbáljátok ki a sült epret, felhasználható édes és sós fogásokhoz egyaránt, például tejberizshez, pudingokhoz, joghurtba keverve, de salátákra, sőt akár kerti grillen készített húsok mellé is.

Balzsamos sült eper

(kb. 2 dl-hez)

  • 300 gramm friss eper
  • 3 ek méz
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 csipet só
  • néhány csepp balzsamecet

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az epret megmossuk, a zöldjét eltávolítjuk, majd félbe (a nagyobbakat negyedekbe) vágjuk és egy nagy tálba tesszük.
  3. Egy bögrében összekeverjük a mézet az olívaolajjal és a sóval.
  4. Óvatosan összeforgatjuk az epret a mézes olajjal.
  5. Egy peremmel rendelkező sütőlapra vagy alacsony oldalú sütőtálra sütőpapírt terítünk, majd egyenletesen szétterítjük rajta az epret.
  6. 30 percig sütjük, majd a gyümölcsöt a kiengedett levével együtt egy kisebb tálba kanalazzuk.
  7. Hozzákeverünk néhány csepp balzsamecetet. Azonnal felhasználhatjuk, de nagyjából egy hétig eláll a hűtőben.

Futureater