Szexi rózsaszín csokoládéért őrült meg az internet

2018. június 17.
A ruby névre hallgató extravagáns gasztroújdonság nem csak szexi rózsaszín küllemével, de finom gyümölcsös ízével is függővé tehet minket.

Ha azt mondom kakaó vagy csoki, milyen szín jut először eszedbe? Hát persze, hogy a barna. De lehet, hogy eljött a trónfosztás ideje, ugyanis az ét-, a tej- és a fehércsoki mellett, világhódító útra indult a nemrég megszületett, negyedik csokifajta, a ruby.

Még mielőtt kétkedve rávágnád, hogy biztos az ételfestéknek, vagy jobb esetben, a hozzáadott természetes színezékeknek köszönheti rendhagyó színét, megnyugtatlak, hogy nem. Hanem több, mint tíz év kísérletezésnek, és a ruby kakaóbab rubinvörös árnyalatának eredménye ő.

Egy belga-svájci csokoládé gyár, a Barry Callebaut, tavaly jelentette be a világszenzációt, hogy 80 év után, gasztrotörténelmi mérföldkőhöz ért a csokigyártás, és bemutatták a különleges, negyedik csokifajtát.

A rubynak nemcsak a színe más, hanem az íze is. A rózsás árnyalat eléréséhez semmilyen hozzáadott anyagot nem használnak, csak a ruby kakaóbabból kinyert kakaóport, az íze pedig rendhagyó módon a bogyós gyümölcsökére emlékeztet.

Egyébként a szín nem is olyan meglepő, ugyanis a nyers kakaóbab egyáltalán nem barna, csak mire a tányérunkra kerül kakaó, és csoki formájában, olyan fermentálási, és szárítási folyamatokon megy át, hogy megváltozik a színe.

Pedig eredetileg, gyönyörű lila árnyalata van, mikor Afrika és Dél-Amerika őserdeiben leszedik a kakaófáról a gyümölcsöt, és az abban rejlő fehér gyümölcshúsból kinyerik a kakaóbabokat. A félbevágott babszemek ilyenkor még lilák, csak később, a banánlevelek között történő fermentálás során fordulnak barnába.

A világ kakaótermelésének kétharmada Elefántcsontpartról, Ghánából, Nigériából és Kamerunból származik, a többit pedig Brazília és Ecuador adja. A legelterjettebb fajta a Forastero, ez teszi ki az évi hárommillió tonna kakaótermés 80 százalékát, 5% a criollo, és 10 a kettő hibridje, a trinitario.

És ott van az a fennmaradó, apró 5 százalék, amibe olyan különlegességek esnek, mint a ruby kakaóbab, melyből megalkották a csodaszámba menő, rózsaszín csokit. Természetesen a Barry Callebaut kutatói hét pecsétes titokként őrzik a receptúrát, de a találgatások szerint a szín és a gyümölcsös íz titka az lehet, hogy fermentálatlan kakaóbabot használnak alapanyagként.

A 2017 szeptemberében, Sanghajban tartott világpremier után, hónapokig nem juthattak hozzá a csokirajongók a különleges, rózsaszín ruby csokihoz, mígnem idén Valentin-nap előtt a Nestlé Japan, piacra nem dobta a rózsaszín KitKatet. Ezt eleinte csak Ázsiában forgalmazták, de most végre eljutott Európába, így hazánkba is. Így már te is megkóstolhatod, és eldöntheted, hogy az ét-, a tej-, a fehér-, vagy a rózsaszín csoki a legfinomabb.

Az ételkritikusok nagy jövőt jósolnak az újonnan debütált rubínszínű csokinak, mert a különleges árnyalat, a rendhagyó íz, és az exkluzivitás egy olyan kombinációja, amire azonnal ráharapnak a gasztroforradalmárok.

Több izgalmas gasztrotippért keresd a gardenista.hu-t!