Olaszos töltött gomba egyenesen a grillről

2018. június 21.
Nyári grillhangulat és egészséges, olasz ihletésű vega vacsora egyben: minden földi jóval megtöltött gombafejek bloggerünk, Futureater konyhájából.

Olaszországban hagyományosan úgy tartják, a zsemlemorzsa a szegény ember parmezánja. Nálunk leginkább a lekváros nudli kapcsán szokott előkerülni, pedig édességek mellett sós fogásokban is nagyszerűen működik. Nem mellesleg az egyik legjobb és legegyszerűbb felhasználási módja a megmaradt kenyérnek, ha nagyobb darabokra vágva megszárítjuk, majd konyhai aprítóval (vagy egy zacskóba téve sodrófával, esetleg egy üres borosüveg segítségével) morzsát készítünk. Az alábbi recept igazi nyári vega fogás, amiből a sajtot elhagyva nagyszerű vegán (és laktózmentes) vacsorát is kreálhatunk.

Aszalt paradicsomos töltött gomba

(főételként 2 főre, előételként 4 főre)

6 nagyobb, tölteni vagy grillezni való gomba
1 kisebb fej vöröshagyma
3 ek olívaolaj
1 kisebb fej fokhagyma
8-10 darab olajban eltett aszalt paradicsom
10 dkg reszelt sajt
2 evőkanál zsemlemorzsa
fél csokor petrezselyem
só, frissen őrölt bors
A tálaláshoz friss kenyér.

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A gombákat megtisztítjuk, szárát eltávolítjuk, majd félretesszük.
  3. A vöröshagymát apróra vágjuk, majd az olívaolajjal és egy nagy csipet sóval egy serpenyőbe tesszük. Alacsony lángon 10 perc alatt üvegesre pároljuk.
  4. Közben felaprítjuk a fokhagymát és a petrezselymet, és vékony csíkokra vágjuk az aszalt paradicsomot.
  5. Amikor a hagyma karamellizálódni kezd, hozzáadjuk a fokhagymát és az aszalt paradicsomot, majd néhány percig együtt főzzük őket. Amikor kész, hozzákeverjük a petrezselyem felét, majd félretesszük.
  6. Egy kisebb teflonserpenyőben egy evőkanál olívaolajon átpirítjuk a zsemlemorzsát. Sózzuk, borsozzuk.
  7. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezzük a gombafejeket. Megtöltjük őket a paradicsomos töltelékkel, majd a tetejére sajtot és pirított zsemlemorzsát szórunk. Kevés olajjal meglocsoljuk.
  8. 20-25 perc alatt megsütjük a gombát, majd a maradék petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Futureater