Akár egy szendvics – isteni salátarecept

2018. július 21.
Amerika egyik legegyszerűbb, legismertebb szendvicse nem a legkreatívabb gasztronómiai kihívás, mégis nagyon szerethető. Főleg, ha saláta formájában készítjük! Nemes Nóra, az ízHUSZÁR online gasztromagazin bloggere a Nosalty-ról hozta el nektek a BLT receptjét.

Hallottam már vitákat arról, hogy mennyire van létjogosultsága egy olyan receptnek, ami kenyérből, salátából, paradicsomból és némi majonézből készül, és soha nem értettem azoknak az álláspontját, akik szerint ezt még a hülyék is kitalálják maguktól. Tény, hogy az amerikaiak egyik nagy retró receptje, a BLT nem kifejezetten kifinomult, még csak nem is bonyolult, viszont, ha nem lenne mégis nagyon szerethető, valószínűleg nem hódítana már több mint száz éve.

A neve a bacon-lettuce-tomato, vagyis szalonna- saláta-paradicsom rövidítésből jön, és kb. azóta készítik, hogy a három fő alapanyag könnyen hozzáférhető lett Amerikában. Mindazonáltal az első hivatalos nyoma egy 1900-ban kiadott szakácskönyvben van. Lehet, hogy nem is futott volna be ilyen szédítő karriert, ha nem jön a II. világháború és az élelmiszerhiány. Nos igen, van, ahol kukoricakása jutott, máshol meg bacon.

Lényeg, hogy a tartalmas húsos szendvicsek helyett a kevésbé tömör baconös verzió vette át a hatalmat – háziasszonyok tucatjai készítették vacsorára, és az olcsóbb éttermek étlapján is állandó vendég lett. A rohanós, és a kifejezetten rossz konyhájáról ismert ötvenes években is töretlen maradt a karrierje, mire pedig jobb lett a konyha az USA-ban, már úgy megszerették, hogy azóta is nosztalgiafogásnak számít.

Mivel az alapreceptben fehér kenyér, szalonna és majonéz van, nem számít a legegészségesebb fogásnak, még akkor sem, ha jár hozzá a paradicsom és a saláta is. De ezt is kiküszöbölhető, ha nem emeletes szendvicsnek, hanem egy laktató, ebédnek is beillő salátának készítjük el. A majonézt abszolút száműztem belőle, joghurttal és almaecettel helyettesítettem, a hangsúly pedig a zöldekre és a paradicsomra került, a kenyér és a bacon inkább csak az „íze végett” került bele. Így aztán még az is nyugodt szívvel fogyaszthatja, aki amúgy lelkifurkát érezne egy termetes klasszik BLT elfogyasztása után.

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR magazinjára!