Kedvenc helyünk a héten: Veggie Nyers Vegán Bisztró

2018. augusztus 02.
Budapest elsők között nyílt nyers vegán étterme arra hivatott, hogy megmutassa, az állati eredetű alapanyagoktól és hőkezeléstől mentes ételek is lehetnek laktatók és finomak. A Kossuth tértől alig pár perc sétára található, frissen felújított Veggie ráadásul igazi békesziget annak, akik egy lelkiismeretfurdalástól mentes, friss ebédre vágyna, étrendbeli „hovatartozástól” függetlenül.

Bobák Szilvi kolléganőmmel érkeztünk a Veggie-be, ő a vegánokat, én a mit sem sejtő mindenevőket képviselve, hogy kipróbáljuk a hidegen készült és tálalt mindenmentes finomságokat. Zöld növénydísszel felfuttatott falak, a plafonról lelógó hintaszékek és motiváló idézetek jelezték, hogy itt bárkit szívesen látnak, aki nyitott az újra. A hely önkiszolgáló, a két légtérű étteremben pedig ebédelhetünk magasított bárszékeken, kényelmes asztaloknál, vagy akár az előbb említett lengőfotelekben is, ahogy mi is tettük.

A vitrin mögött csupa friss, a laikusok számára először még beazonosíthatatlan, de néhány ismerős ételt is felismertünk, újragondolt köntösben. Ilyen volt a vegán magszósszal tálalt töltött káposzta, a lecsó vagy a „hamburger” is, természetesen minden alapanyagot növényi eredetű hozzávalókkal elkészítve, friss zöldségekből, magvakból, persze hidegen. A degusztációs tányérunkra mindenből kaptunk egy keveset, ám a vegyes összeállítás így is olyan bőségesre sikerült, hogy alig bírtuk megenni, – szóval már itt szeretném megdönteni azt a sztereotípiát, miszerint a nyers vegán ételtől nem lakik jól az ember. A kajakóma itt sem maradt el, viszont teljesen más érzés mindenmentes fogásoktól eltelítődni, mint egy nagy adag spagettitől vagy egy nehéz marhapörkölttől.

6 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

A kellemes telítettség érzését háromféle turmixxal tudjuk fokozni. A színek állandóak, hogy mi kerül a sárga, piros vagy zöld smoothie-ba, az már csak az idényzöldségeken és – gyümölcsökön múlik. Ahogy megtudtuk, a zöld színű energizál, a piros általában a legédesebb, a sárga pedig a legegészségesebb opció, szóval egyikkel se járunk rosszul.

Nyers vegán süteményeik egyébként már több más kávézókban is megtalálhatók a városban, ezek között találunk cukorbeteg barát opciót is, amelyben kevés a datolya, cukor azonban egyikben sincs.

Kiknek ajánljuk: nem csak vegánoknak. Minden olyan nyitott és kíváncsi gasztro rajongónak, aki nem fél a vitamin-túladagolástól.

Mikor: ebédidőben lesz a legnagyobb választék, de este 8-ig várnak mindenkit a készlet erejéig a napi finomságokkal. Mivel nyers bárról van szó, a frissesség garantált: néhány óránként újra és újra megtelnek frissen készített fogásokkal a kínálótálak, így ha késői ebédre vagy vacsorára ugranánk be, akkor is ugyanolyan ízélményre számíthatunk. Szerencsére azokra is gondoltak, akik nem a Garibaldi utca közelében dolgoznak, már online is rendelhetünk tőlük.

Árfekvés: a napi ebédmenü 900 Ft-tól érhető el, a több fogást is magába foglaló mix tál (amit mi is ettünk), 1790 Ft-tól kérhető.

Marie Claire plusz: az abszolút tudatosság: ételfutárjaik például kizárólag biciklivel közlekednek, a kerületi nehézségek ellenére szelektíven gyűjtik a hulladékot, a lehető legtöbb alapanyagot fair trade, magyar forrásból próbálják beszerezni, az elviteles dobozok és evőeszközök pedig lebomló anyagból készültek.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi