Kedvenc helyünk a héten: Veggie Nyers Vegán Bisztró

2018. augusztus 02. |

Budapest elsők között nyílt nyers vegán étterme arra hivatott, hogy megmutassa, az állati eredetű alapanyagoktól és hőkezeléstől mentes ételek is lehetnek laktatók és finomak. A Kossuth tértől alig pár perc sétára található, frissen felújított Veggie ráadásul igazi békesziget annak, akik egy lelkiismeretfurdalástól mentes, friss ebédre vágyna, étrendbeli „hovatartozástól” függetlenül.

Bobák Szilvi kolléganőmmel érkeztünk a Veggie-be, ő a vegánokat, én a mit sem sejtő mindenevőket képviselve, hogy kipróbáljuk a hidegen készült és tálalt mindenmentes finomságokat. Zöld növénydísszel felfuttatott falak, a plafonról lelógó hintaszékek és motiváló idézetek jelezték, hogy itt bárkit szívesen látnak, aki nyitott az újra. A hely önkiszolgáló, a két légtérű étteremben pedig ebédelhetünk magasított bárszékeken, kényelmes asztaloknál, vagy akár az előbb említett lengőfotelekben is, ahogy mi is tettük.

A vitrin mögött csupa friss, a laikusok számára először még beazonosíthatatlan, de néhány ismerős ételt is felismertünk, újragondolt köntösben. Ilyen volt a vegán magszósszal tálalt töltött káposzta, a lecsó vagy a „hamburger” is, természetesen minden alapanyagot növényi eredetű hozzávalókkal elkészítve, friss zöldségekből, magvakból, persze hidegen. A degusztációs tányérunkra mindenből kaptunk egy keveset, ám a vegyes összeállítás így is olyan bőségesre sikerült, hogy alig bírtuk megenni, – szóval már itt szeretném megdönteni azt a sztereotípiát, miszerint a nyers vegán ételtől nem lakik jól az ember. A kajakóma itt sem maradt el, viszont teljesen más érzés mindenmentes fogásoktól eltelítődni, mint egy nagy adag spagettitől vagy egy nehéz marhapörkölttől.

További képeinkért kattints a galériára!

A kellemes telítettség érzését háromféle turmixxal tudjuk fokozni. A színek állandóak, hogy mi kerül a sárga, piros vagy zöld smoothie-ba, az már csak az idényzöldségeken és – gyümölcsökön múlik. Ahogy megtudtuk, a zöld színű energizál, a piros általában a legédesebb, a sárga pedig a legegészségesebb opció, szóval egyikkel se járunk rosszul.

Nyers vegán süteményeik egyébként már több más kávézókban is megtalálhatók a városban, ezek között találunk cukorbeteg barát opciót is, amelyben kevés a datolya, cukor azonban egyikben sincs.

Kiknek ajánljuk: nem csak vegánoknak. Minden olyan nyitott és kíváncsi gasztro rajongónak, aki nem fél a vitamin-túladagolástól.

Mikor: ebédidőben lesz a legnagyobb választék, de este 8-ig várnak mindenkit a készlet erejéig a napi finomságokkal. Mivel nyers bárról van szó, a frissesség garantált: néhány óránként újra és újra megtelnek frissen készített fogásokkal a kínálótálak, így ha késői ebédre vagy vacsorára ugranánk be, akkor is ugyanolyan ízélményre számíthatunk. Szerencsére azokra is gondoltak, akik nem a Garibaldi utca közelében dolgoznak, már online is rendelhetünk tőlük.

Árfekvés: a napi ebédmenü 900 Ft-tól érhető el, a több fogást is magába foglaló mix tál (amit mi is ettünk), 1790 Ft-tól kérhető.

Marie Claire plusz: az abszolút tudatosság: ételfutárjaik például kizárólag biciklivel közlekednek, a kerületi nehézségek ellenére szelektíven gyűjtik a hulladékot, a lehető legtöbb alapanyagot fair trade, magyar forrásból próbálják beszerezni, az elviteles dobozok és evőeszközök pedig lebomló anyagból készültek.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró