Nyáron a legkönnyebb az egészséges étkezés megvalósítása, hiszen a piacokon elsöprő mennyiségű friss zöldséget és gyümölcsöt találunk. Érdemes meglátogatni valamelyik nagyobb vásárcsarnokot a lakóhelyünk közelében, vagy akár a kisebb, termelői piacokat a vidéken – a Balaton környékén például számos kis piac működik fantasztikus kínálattal. Egészen biztosan inspiráló lesz a sok friss élelmiszer, így érdemes feltankolni abból, amit igazán szívesen fogyasztanánk. Futureater két kedvenc alapanyaga például a túró és a spenót, ezekből áll össze az alábbi szuperkönnyű gnocchi, amit ráadásul elkészíteni is gyerekjáték.
Spenótos-túrós házi gnocchi (2 személyre)
200 gramm friss spenót
180 gramm túró
2 tojás
250 dkg liszt
napraforgóolaj
só, bors
A tálaláshoz parmezán, olívaolaj és tetszés szerinti zöldfűszer (pl. petrezselyem vagy bazsalikom)
Elkészítése:
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, amiben majd kifőzhetjük a gnocchikat.
- Közben a spenót szárait levágjuk, folyó víz alatt átmossuk.
- A spenótot vékony csíkokra vágjuk, majd 1-2 evőkanál olajon kevés sóval és borssal fűszerezve néhány perc alatt megpároljuk egy közepes serpenyőben (először alig fér majd el, de hamar összeesik a zöldség).
- A túrót egy nagy tálban villával áttörjük, majd hozzáadjuk a spenótot és a gnocchi többi hozzávalóját is.
- Jól összegyúrjuk, majd négy részre osztjuk.
- Egy rész tésztából 1-2 cm vastagságú hengert sodrunk, majd éles késsel 1-2 cm széles darabokat vágunk belőle.
- A darabokat két részletben megfőzzük a forró, megsózott vízben.
- Amíg a gnocchi fő, egy nagyobb serpenyőben olajat melegítünk.
- Amikor a gnocchi feljött a víz tetejére, még mintegy 60 másodpercet várunk, majd szűrőkanállal átszedjük a serpenyőbe. Néhány perc alatt körbepirítjuk.
- Amikor ez megvan, átszedjük egy tálra. A többi tésztával ugyanígy járunk el – a különböző lépéseket folyamatosan is tudjuk csinálni (azaz amíg fő az egyik adag gnocchi, formázhatjuk a másik adag tésztát, stb.)
- Frissen reszelt parmezánnal és felaprított zöldfűszerrel tálaljuk.