Kedvenc helyünk a héten: Riso

2018. augusztus 29.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Úgy tűnik, szeptemberben majd sokáig tart a vénasszonyok nyara, ami igazán a „teraszozás” híveinek kedvez. Október végén mindig szomorúan nézem végig, ahogy kedvenc helyeimről lebontják a raklapokat és májusig téli álomra küldik a franciás thonet székeket, így idén is addig élvezem a kiülős kávézók és éttermek előnyeit, amíg csak lehet. Éppen így találtam rá a Vár aljában e heti kedvenc helyünkre, a Riso-ra. Konyhájából érkező illatok már az Ostrom utcában megcsapják az ember orrát, szinteltolásos terasza pedig egy venettói nyaralás emlékét idézi.

Olasz étterem helyett inkább mediterrán ristoranteként definiálják magukat, mert az étlapon épp úgy találunk friss, házi paradicsomos tésztát vagy kemencében sült pizzát, mint paellát, a turistaövezet miatt ráadásul egy-két magyaros fogást is találunk az étlapon. Legnépszerűbb fogásaik mégis a rizottókülönlegességek, kérhetünk belőle erdei gombás-, zöldspárgás- vagy chilis-gyömbéres rákrizottót is, nem véletlen, hogy a hely névválasztását is ez ihlette.

A Riso tökéletes randihelyszín, főként egy olyan augusztusi estén, amikor mi voltunk, nyári zápor után, lila naplementével és halk dzsesszel a háttérben. A zöld növények – amelyekből szinte minden asztal mellett találunk valamilyen típust – is épp ezt az intim, meghitt hangulatot segítik elő, fokozva a mediterrán életérzést gyertyafényes vacsoránkhoz.

A étlapról ezúttal sem volt könnyű választani. Előételnek végül a kacsa rillette lett a befutó házi kaláccsal és fügés hagymalekvárral tálalva, majd a kedvenc levesemet a bazsalikomos paradicsomlevest teszteltük. A parmezánforgácsok csak úgy olvadoztak az élénk színű levesben, bármikor tudnék enni belőle.

6 fotó megtekintése

Galériánkért kattints a képre!

Az üzletvezető ajánlatára házi tésztákból a kacsával és vargányával töltött tortellonit választottuk libamájszósszal és parmezánnal, emellett szégyelltük volna magunkat, ha épp a rizottót hagyjuk ki, így a chilis-gyömbéres rákrizottó is felkerült a listára. A paradicsomszósz ismerős ízekre emlékeztetett, a parmezánchips már csak hab volt a tortán.

A desszertet illetően kíváncsiak voltunk, hogy miért épp a csokoládéfelfújt a ház kedvence, 15 perccel (ennyi idő alatt kerül frissen a sütőből az asztalunkra) később viszont már tudtuk a választ. Ezzel meg is koronáztuk a kajakómát, a romantikus vacsit azonban még tovább élvezhetjük egy finom borral vagy a bátrabbak például aperol spritz-cel. A hangulat adott, a szomszédos asztaloknál pedig szinte fogadni mertem volna, hogy ugyanabban a flow-ban vannak, mint mi. A Riso-nak éppen ez a meghitt, mediterrán, gyertyafényes atmoszféra adja a varázsát.

Kiknek ajánljuk: elsősorban családoknak és pároknak, nem csak szülinapokra és évfordulókra, sokkal inkább random randevúkra vagy akár hétköznap estékre.

Mikor: az itt dolgozók szerint vacsoraidőben, naplemente előtt tudjuk megélni azt a miliőt, amelyet a Riso igazán üzenni szeretne, ezt nevezik itt röviden mediterrán romantikának. Asztalt foglalni 2-3 nappal előre érdemes, ha biztosra szeretnénk menni.

Árfekvés: árérték arányban abszolút ideálisnak mondható az étlap, a házi tészták 2490 Ft-tól, a rizottók 2890 Ft-tól, a pizzák 1690 Ft-tól kérhetők. A teljes étlapért kattints ide.

Marie Claire plusz: a légkör, amiért az ember lánya alig várja, hogy visszatérjen, és amiért szerintem a lányok többsége úgy szeret randizni…

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi