Ginzenggel az őszi fáradtság ellen

2018. szeptember 17.
Beindult az őszi hajtás, ilyenkor minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy javítsuk az állóképességünket. Bloggerünk, Futureater a héten a ginzeng jótékony hatásait járja körbe.

Ginzeng, a lassú csodaszer

Épp csak elkezdődött az őszi szezon, de máris úgy érzed, karácsonyig bizony nem lesz megállás? Már korán reggel azon gondolkodsz, hány espresso-t kellene inni ahhoz, hogy aktívan bírd az egész napot? A kávé és a fekete tea mellett van még egy élénkítő hatású ital, amit érdemes kipróbálni, ha a topon szeretnénk lenni, lehetőleg egészségesen: az alábbiakban a ginzeng jótékony hatásait mutatjuk be.

Mi is a ginzeng?

Csak árnyékos helyen, ott is csak lassan növő növény, amelyet a kínaiak embergyökérnek is neveznek, jellegzetes gyökérzete miatt. A növény ezen része a legizgalmasabb, a ginzeng csodatevő hatását eredményező anyagok ugyanis itt lakoznak. Ezeket kinyerve és aztán porrá őrölve, kapszulaként, instant teaként vagy ampullaként találkozhatunk a ginzenggel a gyógynövényboltok polcain.

A fajták eredeti származási helyük alapján eltérnek: amerikai, ázsiai és szibériai ginzeng is ismert, a különböző típusok pedig más-más tulajdonságokkal bírnak. Az amerikai ginzeng (panax quinquefolius) élénkítő, serkentő hatású, leggyakrabban a  fáradtság leküzdésére használják. Emellett hatékonyan stimulálja az immunrendszert, így rendszeres fogyasztása immunerősítő hatású. Gyakori ginzegtea-ivással megelőzhetjük a megfázást, de nagyszerűen csökkenthetjük a stressz által okozott tünetek kellemetlenségeit is.

Ezzel szemben az ázsiai (más néven vörös- vagy koreai ginzeng, panax ginseng) kissé ellentétes hatást vált ki: egyrészt nyugtatja az idegrendszert, másrészt hatékonyabb kognitív működést biztosít (azaz jobban vág az eszünk). Emellett sokak szerint szexuális problémákra, konkrétabban merevedési zavarok kezelésére is remekül bevethető.

Keleti VS nyugati tudomány

Amíg a keleti orvoslásban több ezer éve alkalmazzák a ginzenget, a nyugati tudományos kutatások nehezen birkóznak meg a jótékony hatások bizonyításával. Számos nyugati tudományos lapban közölnek eredményeket a ginzenggel kapcsolatos vizsgálatokról, ám a szigorú kutatási körülmények mellett a konklúzió legtöbbször mindössze annyi, hogy az adott betegség terápiája mellett kiegészítő kezelésként érdemes a ginzeng-kivonatot fogyasztani.

Tehát ne feledjük, a ginzeng önmagában nem gyógyítja a krónikus kimerültséget vagy a meddőséget, de ezen állapotok terápiájának hatékonyságát minden valószínűség szerint növeli. Így érdemes fogyasztani az immunrendszerünk általános erősítésére is, hogy jobban bírjuk a heteken, vagy akár hónapokon át tartó mindennapi mókuskereket.  

Miben más, mint a koffein?

A koffeinhez képest a ginzeng lassabban hat, így nem fog hirtelen éberség-növekedést okozni, ugyanakkor jóval tovább frissnek érezzük magunkat tőle, mint egy csésze kávétól. A ginzenget akár kúraszerűen is érdemes alkalmazni, így a több héten át tartó ginzengtea-ivással megalapozhatjuk a megfázásmentes őszi és téli szezont.

Mint minden gyógyhatású készítménynek, a ginzengnek is lehetnek mellékhatásai, ám a legtöbb forrás csak nagyon enyhe problémákról és szinte kockázatmentes ginzeng-fogyasztásról ír. Egy biztos, nem tanácsos a koffein mellett alkalmazni, mert együtt erős szívdobogást, túlstimulációt okozhatnak. Inkább próbáljuk ki, hogy egy napra elhagyjuk a kávét (persze tesztelhetünk egy hétvégi napon is), és helyette ginzeng-teát iszunk, így összehasonlíthatjuk a két serkentőszer hatását.

FUTUREATER

Fotó: Profimédia – Red Dot