Agyonnyomja a nőket a rengeteg stressz

2018. május 22.
Rengeteg teher nehezedik a nőkre, ennek pedig mentális egészségünk látja kárát. A nők jóval stresszesebbek, mint a férfiak, de ez egyáltalán nem azért van, mert a férfiak jobban vennék az akadályokat.
Fotó: Unsplash.com

Egy brit felmérésből kiderült, hogy 10 nőből 8 érezte úgy az elmúlt évben, hogy maga alá gyűri a rengeteg stressz – sokaknak még szuicid gondolataik is támadtak az igazán megterhelő időszakokban. Kutatások szerint a nők kétszer annyira hajlamosak a szorongásra és a stressz is sokkal inkább (87% a 67%-hoz) terheli őket, mint a férfiakat.

Sajnos a közvélemény hajlamos ezt is a nőkre kenni, vagyis arra, hogy a „gyengébb nem” egyszerűen nem tud olyan eredményesen megbirkózni az élet nehézségeivel. Pláne, ha épp menstruál, ugye. A valóságban azonban arról van szó, hogy a nőkre tényleg jóval több teher nehezedik. Nem csak arról van szó, hogy m már természetes, hogy egy nő dolgozik és gyereket nevel, ezen már tényleg túl vagyunk, másrészt rengeteg férfi is kiveszi a részét a gyerek a gyereknevelésből. Az viszont fontos adalék, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, illetve hogy munkaerőpiaci helyzetük jóval veszélyeztetettebb, hiszen a terhesség sokaknak egy felmondással (vagyis kirúgással) egyenlő. A munkahelyi szexuális zaklatások ijesztő számaival megspékelve nem nehéz belátni, hogy a nőknek jóval stresszesebb terület lehet a munka.

Számos kutatásból kitűnt már, hogy a nők többet stresszelnek, hajlamosabbak depresszióra és különösen gyerekek mellett érzik, hogy nincs idejük semmire. Mivel a nők alapvetően hajlamosabbak elfojtani a stresszt, – vagy egyszerűen nincs idejük foglalkozni vele – a fizikai tüneteitől is gyakrabban szenvednek. A nők mentális egészsége, és kimondottan az édesanyák mentális egészsége épp ezért fokozott figyelmet igényelne.