Agyonnyomja a nőket a rengeteg stressz

2018. május 22. |

Rengeteg teher nehezedik a nőkre, ennek pedig mentális egészségünk látja kárát. A nők jóval stresszesebbek, mint a férfiak, de ez egyáltalán nem azért van, mert a férfiak jobban vennék az akadályokat.

Fotó: Unsplash.com

Egy brit felmérésből kiderült, hogy 10 nőből 8 érezte úgy az elmúlt évben, hogy maga alá gyűri a rengeteg stressz – sokaknak még szuicid gondolataik is támadtak az igazán megterhelő időszakokban. Kutatások szerint a nők kétszer annyira hajlamosak a szorongásra és a stressz is sokkal inkább (87% a 67%-hoz) terheli őket, mint a férfiakat.

Sajnos a közvélemény hajlamos ezt is a nőkre kenni, vagyis arra, hogy a “gyengébb nem” egyszerűen nem tud olyan eredményesen megbirkózni az élet nehézségeivel. Pláne, ha épp menstruál, ugye. A valóságban azonban arról van szó, hogy a nőkre tényleg jóval több teher nehezedik. Nem csak arról van szó, hogy m már természetes, hogy egy nő dolgozik és gyereket nevel, ezen már tényleg túl vagyunk, másrészt rengeteg férfi is kiveszi a részét a gyerek a gyereknevelésből. Az viszont fontos adalék, hogy a nők ugyanazért a munkáért kevesebb pénzt kapnak, illetve hogy munkaerőpiaci helyzetük jóval veszélyeztetettebb, hiszen a terhesség sokaknak egy felmondással (vagyis kirúgással) egyenlő. A munkahelyi szexuális zaklatások ijesztő számaival megspékelve nem nehéz belátni, hogy a nőknek jóval stresszesebb terület lehet a munka.

Számos kutatásból kitűnt már, hogy a nők többet stresszelnek, hajlamosabbak depresszióra és különösen gyerekek mellett érzik, hogy nincs idejük semmire. Mivel a nők alapvetően hajlamosabbak elfojtani a stresszt, – vagy egyszerűen nincs idejük foglalkozni vele – a fizikai tüneteitől is gyakrabban szenvednek. A nők mentális egészsége, és kimondottan az édesanyák mentális egészsége épp ezért fokozott figyelmet igényelne.

Szólj hozzá te is!

Még több Lélek

Az elvált szülők gyermekeivel mi legyen karantén idején? elvált

Az elvált szülők gyermekeivel mi legyen karantén idején?