3+1 ájurvédikus gyógynövény a demencia ellen

2018. február 08.

Az ájurvéda India több, mint ötezer éves tradicionális gyógyító rendszere. Fontosnak tartja nemcsak a már meglévő betegségek gyógyítását, hanem a megelőzésüket is, illetve az ájurvédikus életmód kialakításával képes meghosszabbítani az életet, a szervezetet minél tovább fiatalon tartani. Filozófiája megegyezik a többi keleti orvosláséval és a nyugati természetgyógyászatéval: a test és a tudat elválaszthatatlanok egymástól, és folyamatosan hatnak egymásra. Hagyományos orvoslásként a megfelelő életmód és étrend mellett központi szerepet tulajdonít a gyógynövényeknek, felhasználásuknak a különböző betegségek kezelésére.

A demencia ma már nem csak az időseket érinti, egyre fiatalabb korban felfedezhetők a betegségre utaló tünetek. Az ájurvéda segítségével megelőzhetjük a kialakulását vagy csökkenthetjük a már meglévő kór tüneteit. A leghatékonyabb gyógynövényeket mutatjuk be, amelyeket felhasználhatunk, ha szeretnénk elkerülni a demenciát, de mindegyik növény számos egyéb pozitív tulajdonsággal is rendelkezik.   

 

  • Brahmi

Az ájurvédikus orvoslásban az idegrendszer erősítésére, a memória és a kognitív funkciók javítására, a koncentrálóképesség növelésére használják. Emellett szorongásoldó hatása is van, illetve javítja a szervezet stressztűrő képességét. Klinikai kutatások bizonyítják hatásosságát Alzheimer-kór esetén. Segíthet vizsgaidőszakban, javítja az emlékezőképességet, vagy ha túlságosan kimerültnek érezzük magunkat, ha túl sok stressz ér bennünket.

  • Gotu kola

Az ázsiai gázlóként ismert gyógynövényt nemcsak Indiában, hanem Kínában is már évszázadok óta használják a hagyományos orvoslásban. Elsősorban az agyi vérkeringésre van jó hatással, de általánosan az életerő növelésére, méregtelenítésre is alkalmas. Nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és B6-vitamint, amelyek fontos szerepet játszanak az idegrendszer optimális működésében. Javítja az éberséget, a koncentrációt, segít az összpontosításban, depresszió, szorongás kezelésére is alkalmazhatjuk.

  • Ashwagandha

Az ájurvédában az egyik legfontosabb fiatalító szer az ashwagandha, más néven indiai ginzeng. Lószagú néven is ismert, mert állítólag egy ló erejét, vitalitását adja. Használhatjuk idegkimerültségre, de jó álmatlanság, fáradtság ellen is. Általános szellemi és fizikai roborálószer, erősíti az idegeket, nyugtató hatású. Emellett fontos afrodiziákum, szexuális problémák, meddőség esetén jó szolgálatot tehet, növeli a libidót. Célszerű tejjel fogyasztani a jobb felszívódás érdekében.

+1. Kurkuma

A kurkuma egy természetes antibiotikum, emellett erősíti az emésztést is, jót tesz a bélflórának. Magas az antioxidáns-tartalma, segíti a szervezetet a szabadgyökök elleni harcban. Elsősorban Alzheimer-kór esetén használhatjuk, ugyanis gátolja a betegek agyában a béta-amiloid plakkok lerakódását. Gyulladásgátló hatása miatt gyulladásos eredetű ízületi problémák esetén is alkalmazhatjuk, ezen kívül több klinikai vizsgálat bizonyítja hatásosságát a daganatos betegségekben. A jobb felszívódás érdekében fekete borssal együtt fogyasszuk, vagy keverjük bele az ételünkbe, amely valamilyen zsiradékot is tartalmaz, mert a máj a kurkumában található anyag, a kurkumin nagy részét lebontja.

Miért fontos, hogy már 40 éves korunk előtt vigyázzunk az emlékeinkre?

Cikkünket keresd a márciusi Marie Claire-ben!

Szerző: Oláh Andrea Fotó: Katherine Hanlon, Unsplash.com