Mindent a kurkumáról, az indiai csodagyógyszerről

2018. február 05. |

Aranypor, amelyet egyszerre használ az ayurvedikus gyógyászat és a legmenőbb újhullámos kávézók. Fedezd fel a kurkumát, a könnyen hozzáférhető ázsiai fűszert, és tudd meg miként használhatod a kedvenc fogásaidban és náthaűzőként egyaránt.

Az ősi Indiától a nyugati superfoodig

A kurkuma napjainkban reneszánszát élő hozzávaló, amely előkelő helyet foglal el az egészségtudatos nyugatiak étrendjében. Találkozhatunk vele turmeric latte-ként, vagy vegetáriánus és vegán fogások fűszereként, de sokan kedvelik élénk sárga színe miatt is. Itt fontos megjegyezni, hogy a kurkuma nem összekeverendő a sáfránnyal, ami jóval nehezebben hozzáférhető és kifejezetten más ízvilágot képvisel.

A kurkuma azonban már hosszú évszázadok óta hódít: az indiai ájurvédikus orvoslásban már legalább ezer évvel azelőtt használták, hogy a nyugati egészség-fanatikusok kedvence lett volna. Az Ájurvéda szerint leginkább légzőszervi megbetegedések és bőrpanaszok esetén érdemes fogyasztani belőle, de ismert antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is. Néhányan hajlamosak eltúlozni a kurkuma jelentőségét, de vigyázat, a fűszer önmagában nem gyógyítja a rákot, sem a diabéteszt vagy a szív- és érrendszeri betegségeket. A fentiek mellett pozitív hatással lehet még az emésztőszervekre és a májra is, ám a kurkuma hatékonyságát a tradíció mellett tudományos vizsgálatok nem támasztják alá

Csodaszer potom pénzért

A legkülönösebb körülmény a kurkuma esetében, hogy nagyon olcsó, ráadásul kifejezetten könnyen hozzáférhető, ami a modern superfoodok többségéről egyáltalán nem mondható el. Bár számos pozitív élettani hatással rendelkeznek, a chia mag, az avokádó, az áfonya vagy a quinoa mind méregdrága alapanyagok, ráadásul nem is mindig könnyű őket beszerezni, így ezeket csak mértékkel tudjuk beilleszteni a mindennapi étrendünkbe. Ehhez képest az őrölt kurkumát megtaláljuk akár egy közepesen felszerelt közért fűszeres polcán is, egy tasak ára pedig mindössze egy-kétszáz forint.

Miben tudjuk használni

A kurkuma fás íze nem kifejezetten karakteres, ezért remekül használható fűszerkeverékekben. Gyakran előfordul indiai maszalákban (szó szerinti jelentésben „keverékekben”), így fontos összetevője a garam masalának, de használják curry paszták elkészítéséhez is.

A kurkuma azonban nem csak ételízesítésre jó: az élelmiszeriparban E100 jelzésű természetes adalékanyagként alkalmazzák, amely megvédi az élelmiszereket a napfénytől. Élénk sárga színét kiaknázzák ételfestékként, de tradicionálisan textilfestésre is használják, egyes források szerint ezzel színezik például a buddhista szerzetesek viseletét.

Mi magunk is használhatjuk saját készítésű fűszerkeverék részeként: keverjünk össze fél teáskanálnyi kurkumát ugyanannyi római köménnyel, fahéjjal, tört koriandermaggal, borssal és apróra vágott friss mentával. Forgassuk át ezt a mixet nagyobb darabokra vágott sárgarépával és kevés olajjal, majd fél óra alatt süssük készre 200 fokos sütőben.

Persze alkalmazhatjuk húsos fogásokhoz is, például csirke pácolására: két teáskanál kurkumát keverjünk el ugyanennyi curryporral, egy kis darab zúzott gyömbérrel, kevés vörösborral, vörösbor-ecettel, sóval és egy kevés finomra aprított zöldhagymával, majd ebben pihentessük a csirkemell darabokat egy éjszakán át. Másnap szobahőmérsékletűre melegedve tegyük a húst 180 fokos sütőbe 30 percre.

Golden tea, a természetes főzet nátha ellen

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a golden milk, azaz a turmeric latte, magyarul kurkumás tejital. Azonban jó hír a laktózérzékenyeknek, hogy tej helyett forró vízzel, teaként is remekül működik az alábbi recept. Egyetlen titka, hogy nem szabad nagyon forró folyadékot használni hozzá, érdemes megvárni, amíg forráspont alá süllyed a víz hőmérséklete.

A golden tea-hez keverjünk össze 2 evőkanál mézet két teáskanál kurkumával, majd egy kancsóba téve öntsük fel a meleg vízzel. Facsarjuk bele egy fél citrom levét, és őröljünk bele egy kevés borsot. Meghűléskor és fáradt hangulatban kitűnő orvosság.

Futureater

Fotó: Profimédia – Red Dot

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen izraeli recept

Sütőtökös latke, azaz tócsi egészségesen

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt egybefasírt

Stefánia szelet, az igazi egybefasírt