Kedvenc helyünk a héten: Fricska

2018. szeptember 19.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Mitől más egy gasztropub, mint egy hétköznapi étterem? Miért nincsen hagyományos értelemben vett étlap, és miért van teltház egy átlagos szerda délután a Fricskában? Többek között ezekre kerestük a választ, amikor megérkeztünk a titokzatos Dob utcai pincehelyiségbe.

A Fricska története négy éve, három ambiciózus vendéglátóssal indult, akik szerették volna megvalósítani azt, amit korábbi munkahelyükön nem volt lehetőségük: egy saját helyet, ahol a minőség, fantázia és a kreativitás a konyhában kéz a kézben jár. Így találtak rá a belváros szívében arra a pincehelyiségre, ahol valóban olyan, mintha egy pub füstös félhomályában ejtenénk meg titkos találkozónkat. Cigifüst helyett azonban finom illatok, félhomály helyett pedig otthonosan berendezett nappaliban érezhetjük magunkat. A zene és a fekete táblára jegyzett étlap is lazaságot sugall, akárcsak a “koncepció”, miszerint ugyanúgy érkezhetünk melegítőben, mint kiskosztümben.

Giczi Andor, Nagy Szabolcs és Csongrádi Csaba, a Fricska megálmodói éppen ezt a fajta kötetlenséget szerette volna életre kelteni az első saját helyükön, ahol úgy és olyan eszközökkel főznek, hogy azt ők is elvárnák. Náluk a kenyér is helyben sül, a tésztáikat és a lekvárokat is maguk készítik, és igen, mindezt a belváros kellős közepén, a földalatti bázisukon.

Mi pedig ülhetünk színes kanapén, körasztalnál vagy elbújva a sarokban, a lényeg, hogy lássuk a fekete táblát, ahová nap mint nap krétával írják fel, az aznapi meglepetés menüt. Az ételek frissen készülnek, kétféle leves vagy előétel, három főétel és desszert közül tudjuk összeválogatni az ebédünket.

Ezúttal helyet kapott a listán a kacsa, vaddisznó, borjú és a marha is, de mindig van alternatíva egy könnyű levesre és egy finom desszertre is. Mi persze a citromos karfiollevestől kezdve a báránytekercset paradicsomos bulguron át, egészen a csokiszuffléig végigettük a felhozatalt.

6 fotó megtekintése

Képeinkért kattints a galériára!

Élénk, friss és házias ízek új köntösben jellemzik a Fricska konyháját, talán éppen ezért van akkora sikere, hogy ezen a szerda délutánon is alig maradt szabad asztal 13.00 órára.

Mikor: 15.00 órakor szusszannak egyet, és az előkészületek után 19.00 órától várnak ismét mindenkit a’la carte táblával vacsorára. Vasárnap és hétfőn kipihenik a hatalmas pörgést, hogy keddtől szombatig 12.00-től ismét tárt karokkal várják azokat, akik szeretik a meglepetéseket.

Kiknek: a francia, olasz és hazai konyha szerelmeseinek, akiket az sem zavar, ha egy fogásban netán mindhárom ízvilág felfedezhető.

Árfekvés: a táblára felírt napi fogások 2650 Ft-ért, desszerttel vagy előétellel pedig 2850 Ft-ért kérhetők. Á la carte fogásaik is vannak, ezek meglepetésszerűen ugyanúgy a falról olvashatjuk.

Marie Claire plusz: a természetes jófejség és baráti fogadtatás, akárcsak a kedvenc pubunkban.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi