Kedvenc helyünk a héten: Dose

2018. szeptember 26.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Egy hellyel közzel átbulizott éjszaka utáni reggelen, az egyik világutazó barátom mutatta meg nekem az ötödik kerület alighanem egyik legnépszerűbb speciality kávézóját, ahol a kevés alvásra, és teendőkkel teli napkezdéshez a legjobb alternatívát kínálják.

A vekker különösen rosszul esik, ha pár óra pihenés után egy dolgos, rohanós nap áll az ember lánya előtt. Az egyetlen dolog, ami mégis egy vidámabb ébredésre motivált, Peti barátom ígérete, aki utolsó napjait töltötte Budapesten, mivel varázslatos Hold utcait lakását egy menő rotterdami diákszállóra cserélte. Hangolódva a holland életérzésre, megígérte, hogy elvisz engem a törzshelyére, ahol állítása szerint annyira jó a kávé, hogy minden álmos reggele jobban kezdődik vele. Ez a hely a Dose a Hercegprímás utcában, matt fekete falakkal, apró kis terasszal, mindez olyan környezetben, ahol szívesen kezdi a napját az ember lánya, különösen egy finom kávé mellett.

Szerencsére Budapesten is egyre szélesebb a speciality „kávé-közösség”, sorban nyílnak az olyan helyek, ahol nem kérünk cukrot a kávénkba, és nem fintorodunk el a napindító eszpresszónk lehúzása után, hiszen az újhullámos kávézókban szinte már természetes, hogy 100% arabica kávébabbal dolgoznak.

A Dose-t Csáki Edina és Tornai Attila nyitották tavaly tavasszal, vidékről költöztek Budapestre, hogy lányuk jövőbeli londoni tanulmányait ezzel is elősegítsék. Gépészmérnökként a minőséget szem előtt tartva tudták, hogyha belevágnak a vendéglátásba, kizárólag profi baristákkal, top alapanyagokból szeretnének valami jót kínálni, ilyen ambíciókkal és kifogástalan stílusérzékkel megnyitották első kávéházukat, méghozzá a budapesti pénzügyi szektor középpontjában.

Laikusként bevallom őszintén, nem mindig voltam tisztában a robusta és arabica kávé közti különbségekkel, a Dose-ban viszont nem szégyen kérdezni, Vitéz Ádám barista, a jó kávé megszállottja szenvedélyesen mesélt el mindent, amit a speciality kávéról tudni kell, a kávébabok besorolási kritériumaitól kezdve egészen a pörkölés folyamatáig. Mi egy flat white-tal indítottuk a napot, de az éppen aktuális costa rica-i és kolumbiai babból készült eszpressókat sem utasítottuk vissza. Ami számomra a csúcs volt, hogy én, aki egyébként másfél, két cukorral iszom a kávém, itt teljesen elfelejtettem cukrot rakni bele, mégsem volt keserű, hanem abszolút lágy íze volt, ami Ádám szerint a  világos pörkölésű farmszelektált kávé és a házi tej kombinációjának jellegzetessége.

6 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Mikor: a csúcsidőszak reggel 8 és 9 között, majd ebéd után van, ennek ellenére érdemes itt kezdeni a napot, csupán szánjunk időt arra, hogy itt húzzuk le a reggeli kávénkat, mert biztosan jól fog indulni tőle a napunk.

Délután pedig érdemes beülni egy lattéra, ha időnk engedi, ne hagyjuk ki a kéksajtos-csirkés panninit és a kézműves és akár mindenmentes süteményeket sem, amelyek Petra Tortaboltjából és From Juci konyhájából érkeznek frissen minden nap.

Kiknek ajánljuk: akik tudják, milyen a jó kávé, függők és ezt kifejezetten élvezik.

Marie Claire kedvenc: egyértelműen a számunkra újdonságnak számító matcha tonic. A matcha latte ugyan megosztó, de ennek a frissítőnek teljesen más az íze, hatalmas meglepetés és örök kedvenc!

Árfekvés: az espresso 490 Ft-ért, cappucino 650 Ft-ért, a kedvenc matcha tonicunk 990 Ft-ért kérhető, péksütemények Misi a péktől (JacquesLiszt) pedig 350-490 Ft-ért.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi