Ha fogyni szeretnél, inkább felejtsd el a kávét

2018. július 28.
Egy kutatás szerint a kávé hatására jobban kívánjuk a cukrot, ez pedig mind tudjuk, hova vezet.
Fotó: Unsplash.com

Nem véletlenül érkezik a kávé a desszert mellé, a Journal of Food Science egyik friss kutatása szerint ugyanis a kávé hatására kimondottan kívánjuk majd az édességet. Ez persze egyúttal azt is jelentheti, hogy a kávé a fogyás útjába állhat, bár korábbi tanulmányok épp a kávé anyagcserét fokozó és így fogyást serkentő hatását emelték ki.

A Cornell University kutatói kísérleti alanyaikat két csoportra osztották: az egyik csoport kimondottan erős (vagyis magas koffeintartalmú) kávét kapott, míg a másik koffeinmenteset – mindkét csoportban cukorral fogyasztották a kávét. Később arról kérdezték őket, mennyire találták édesnek az italt, ekkor pedig kiderült, hogy azok, akik koffeines kávét ittak, kevésbé érezték édesnek az ízt. Ez azért lehet, mert a koffein ideiglenesen tompítja az ízlelésünket, emiatt viszont könnyen lehet, hogy több vagy édesebb étel után nyúlunk, hogy kielégítsük az édesség utáni vágyat.

Emiatt persze nem kell lemondani a kávéról, pláne, hogy már bebizonyosodott, hogy egyébként számos pozitív hatása van egészségünkre.