Mennyei makrélás saláta maradék kenyérből

2018. szeptember 27.
Minimalizáld az ételpazarlást, és készíts világbajnok salátát maradék kenyér felhasználásával. Bloggerünk, Futureater megmutatja, a legegyszerűbben bevethető trükköt.

A konyhai pazarlás megfékezésével szinte mindenki egyetért, de az elmélet sokszor inkább csak a lelkiismeret-furdalásként kel életre, amikor épp kidobunk valamilyen maradékot. Ám néha előfordul, hogy a hűtő mélyén árválkodó, már megkezdett hozzávalókból, és az előző esti vacsora maradékaiból meglepően finom étel készül. Az alábbi recept is pontosan így született, ezért egyfajta inspiráció is lehet: a gyakran megmaradó, már egyáltalán nem friss kenyérből ezzel a technikával olyan alapanyagot varázsolhatunk, ami új dimenzióba repíti a legegyszerűbb salátát is.

Saláta makrélával és krutonnal
2 főre

  • 1  fej zöldsaláta
  • 1 közepes kígyóuborka
  • 1 szál zöldhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 citrom, szeletekre vágva
  • 2 kis konzerv makréla
  • Maradék kenyér (lehet baguette, focaccia, vagy sima kenyér is)
  • 2 ek olívaolaj

A salátaöntethez:

  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk balzsamecet
  • 1 nagy csipet só
  • 1 csipet frissen őrölt bors
  • ¼ tk méz

  1. A salátaöntet összes hosszávalóját egy kisebb befőttesüvegbe tesszük. Rácsavarjuk  a tetejét, és jól összerázzuk. Félretesszük.
  2. A salátát összetépkedjük, és egy nagyobb salátástálba tesszük.
  3. A kígyóuborkát vékony félholdakra várjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. Mindezeket a  salátához tesszük.
  4. A maradék kenyeret kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük.
  5. Egy nagyobb serpenyőt felhevítünk. Beleöntjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a kenyérdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk.
  6. Az étel összeállítása következik: a befőttesüvegben várakozó salátaöntetet újra összerázzuk, és a salátához öntjük, amit jól átkeverünk. Ráhalmozzuk a krutont és a makréladarabokat, majd citromszeletekkel tálaljuk.

FUTUREATER