A konyhai pazarlás megfékezésével szinte mindenki egyetért, de az elmélet sokszor inkább csak a lelkiismeret-furdalásként kel életre, amikor épp kidobunk valamilyen maradékot. Ám néha előfordul, hogy a hűtő mélyén árválkodó, már megkezdett hozzávalókból, és az előző esti vacsora maradékaiból meglepően finom étel készül. Az alábbi recept is pontosan így született, ezért egyfajta inspiráció is lehet: a gyakran megmaradó, már egyáltalán nem friss kenyérből ezzel a technikával olyan alapanyagot varázsolhatunk, ami új dimenzióba repíti a legegyszerűbb salátát is.
Saláta makrélával és krutonnal
2 főre
- 1 fej zöldsaláta
- 1 közepes kígyóuborka
- 1 szál zöldhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 citrom, szeletekre vágva
- 2 kis konzerv makréla
- Maradék kenyér (lehet baguette, focaccia, vagy sima kenyér is)
- 2 ek olívaolaj
A salátaöntethez:
- 3 ek olívaolaj
- 2 tk balzsamecet
- 1 nagy csipet só
- 1 csipet frissen őrölt bors
- ¼ tk méz
- A salátaöntet összes hosszávalóját egy kisebb befőttesüvegbe tesszük. Rácsavarjuk a tetejét, és jól összerázzuk. Félretesszük.
- A salátát összetépkedjük, és egy nagyobb salátástálba tesszük.
- A kígyóuborkát vékony félholdakra várjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk, a petrezselymet pedig felaprítjuk. Mindezeket a salátához tesszük.
- A maradék kenyeret kisebb darabokra vágjuk vagy tépkedjük.
- Egy nagyobb serpenyőt felhevítünk. Beleöntjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a kenyérdarabokat, és kb. 5 perc alatt megpirítjuk.
- Az étel összeállítása következik: a befőttesüvegben várakozó salátaöntetet újra összerázzuk, és a salátához öntjük, amit jól átkeverünk. Ráhalmozzuk a krutont és a makréladarabokat, majd citromszeletekkel tálaljuk.