Kedvenc helyünk a héten: Zappa Bistro

2018. október 17.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Ugyan a Tilos az Á működése alatt én még nem kaptam kimenőt a budapesti éjszakába otthonról,  a mai napig hallgatom a történeteket azokról a koncertekről, amelyek a Mikszáth tér 2. pincéjében ha korszakot nem is, egy szubkultúrát biztosan alkottak. A rendszerváltás után itt ünnepelte velünk az utolsó orosz katona távozását Frank Zappa is, aki aznap este  1991-ben privát koncertet adott, névválasztásával előtte tiszteleg a 2000-ben újranyílt kávézó, ma pedig bisztróként megújult hely.

Ezen a héten itt ebédeltünk, és nosztalgiáztunk Rajcsányi Richárd barátunkkal, aki évek óta második otthonának tekinti munkahelyét, a Zappát. Bizonyára alig akad olyan törzsvendég, aki ne ismerné Ricsit, ő pedig fejből tudja, hogy kinek mi a „szokásos” rendelése.  

Ricsi szerint amellett, hogy a szomszédos egyetem diákjai és tanárai is napi szinten megfordulnak a Zappa teraszán, sok a környékbeli, aki itt vacsorázik vagy csak iszik egy kávét, amit nem vesznek rossz néven így sem, hogy a kávézóból bisztró lett, és a legendás Zappa kosarat felváltotta az á la carte étlap olyan főfogásokkal, mint sous vide rozé kacsamell és érlelt marha hátszín.

A váltás nem a szűkösebb diák pénztárcák ellen szól, nem fognak ránk csúnyán nézni, ha továbbra is csak egy lattéra jöttünk, de továbbra is van alternatíva egyszerűbb falatokra, szendvicsekből akár BBQ oldalast, vagy füstölt gomolyásat is választhatunk.

Aki viszont egy komolyabb menüre érkezett, ne hagyja ki a házi húslevest, az én kedvencem az étlapról pedig a roston sült lazacderék balzsamecetes zöldségekkel. Ha csak kávézni érkezünk, vagy cheat day-t tartunk, a mascarpone mentes tiramisu sem fog csalódást okozni!  

8 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Amíg szép idő van, érdemes kiülni a teraszra, ahol akaratlanul is pillanatok alatt átvesszük a kerület szabad atmoszféráját, ilyenkor szívesen gondolok vissza arra, hogy milyen jó volt egyetemistaként egy hosszú előadás után (vagy helyett), csak órákig ücsörögni az egyetlen lattém mellett, egészen addig, amíg el nem kezdtek lefagyni az ujjaim.

Kiknek ajánljuk: azoknak, akiket hamar levesz a lábukról az autentikus Budapesti miliő. A Zappa Bistrot nem hiába emlegetik a Palotanegyed legszebb épületenként.

Mikor: dolgos délelőttök után, egy enyhe őszi délutánon.

Árfekvés: a latte machiato 570 Ft, a szendvicsek 1600 Ft-tól indulnak, a főételek 1450 Ft és 4200 Ft között mozognak. Hétköznap 12:00 és 14:00 óra között két fogást 1050 Ft-ért, hármat 1490 Ft-ért válogathatunk össze magunknak. A teljes étlapért kattints ide. 

Marie Claire plusz: Jean Michel Verrett francia képzőművész egyedülálló, 360 fokos képkialakítási technikával készített falfestménye, amely New Yorki lakásából nyíló utcai panorámát ábrázolja.

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi