Az őszi piac egyik legizgalmasabb portékája a birsalma. Girbegurba kinézetű, és olyan benyomást kelt, mintha nehéz lenne megfőzni, pedig gyorsan elkészül, és fantasztikus ízeket és illatokat kölcsönöz húsos és vega ételeknek is. Főzés során csak arra vigyázzunk, hogy feldaraboláskor könnyen megcsúszhat a penge a gyümölcs kemény húsán, így olyan késsel dolgozzunk, ami éles, de stabil. Az alábbi recept tökéletes kiindulópont a birsalmával való ismerkedésre, a műfaj csúcsa pedig egyértelműen a birsalmasajt, érdemes a nagyszülőknél érdeklődni, nekik hogyan sikerül.
Birsalmás-mézes csirkeragu
2 főre
1 nagyobb hagyma
50 dkg csirkemell filé
4-5 ek olívaolaj
1 nagyobb birsalma (kb 35 dkg)
1 tk őrölt fahéj
½ tk őrölt koriander
½ tk őrölt kardamom
1 cm friss gyömbér
2 ek méz
só, frissen őrölt bors
1-2 dl húsleves (helyettesíthető vízzel)
Elkészítése:
- A hagymát felszeleteljük.
- A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd falatnyi darabokra vágjuk.
- Egy vastag aljú lábast közepesre lángra teszünk, és felmelegítjük. Beleöntjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymát és a csirkét.
- Sózzuk, borsozzuk majd 10 perc alatt elősütjük, amíg aranybarna foltok keletkeznek a csirkén.
- Közben a birsalmát megmossuk, konyharuhával simára töröljük. A gyümölcsöt félbe, majd cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Végül 2 cm-es kockákra daraboljuk (nem kell meghámozni).
- Amikor a csirke pirulni kezd, hozzáadjuk a birsalmát, a fűszereket és a mézet. Sózzuk, átkeverjük, majd hozzáöntjük a forró húslevest.
- Lefedve, alacsony lángon főzzük 15-20 percen át.
- Párolt rizzsel tálaljuk.
Futureater – Füge Kata