2018. november 29. | marieclaire.hu

Mandarinos céklasaláta, a téli energiabomba

Téli felfrissülés szezonális alapanyagokkal: egyszerűen elkészíthető, de isteni finom mandarinos céklasaláta bloggerünk, Futureater konyhájából.

Ahogy az őszi-téli átmeneti időszakban egyre rosszabbra fordul az idő, kissé reménytelennek tűnhet a gasztronómiai helyzet is, már ami a friss és izgalmas alapanyagokat illeti. De ez nincs teljesen így, a cékla például tipikusan olyan alapanyag, ami a hideg évszakban végig elérhető, és egyre többféle elkészítési módját ismerhetjük meg. Az alábbi salátában a szintén szezonális mandarinnal párosítjuk, az ízek pedig garantáltan fenomenálisak.

Mandarinos céklasaláta
2 főre

  • 5-6 közepes cékla
  • 1 szál zöldhagyma
  • 2 marék rukkola (helyettesíthető más, puha levelű fűszernövénnyel, például petrezselyemmel vagy mentával, esetleg ezek keverékével)
  • 1 marék fekete olívabogyó
  • 3 mandarin

A salátaöntethez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 1 ek jó minőségű balzsamecet
  • 1 csipet só
  • 1 csipet cukor
  • 1 csipet frissen őrölt bors

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  2. A céklákat folyó víz alatt megmossuk, megszárítjuk, majd egyesével alufóliába csomagoljuk, nagy helyet hagyva a csomagban kialakuló gőznek.
  3. A csomagokat sütőlapra tesszük, és másfél órán át sütjük.
  4. Közben a salátához apróra vágjuk a zöldhagymát, és nagyobb darabokra a rukkolát, majd egy salátás tálba tesszük őket.
  5. Az olívabogyókat megfelezzük, és a zöldségekhez adjuk.
  6. A mandarinokat még hámozatlanul megfelezzük, majd ezután hámozzuk meg. A cikkeket szétszedjük, és a salátához adjuk.
  7. Az öntet összes hozzávalóját egy befőttes üvegbe tesszük, rácsavarjuk a fedelét, és jól összerázzuk.
  8. Amikor a cékla elkészült, kibontjuk a csomagokból, ls meghámozzuk. Nagyobb darabokra vágjuk és a salátához adjuk, amit meglocsolunk az öntettel.
  9. Főt rizzsel vagy lepénykenyérrel tálaljuk.

Még több céklás fogásra vágysz? Próbáld ki ezeket is Futureater receptjei közül!

Szemet gyönyörködtető céklás humusz gránátalmával és mentával

Hűsítő gyömbéres céklaleves

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró