Kedvenc helyünk a héten: Lisboa Pastry & Bakery

2019. március 13.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Megnyílt Budapest első, autentikus lisszaboni péksége a Gozsdu udvarban. Mivel a tulajdonosoktól kezdve a cukrászokon és a pékeken át itt szinte mindenki portugál, alapból nem volt kétségünk a hely eredetiségét illetően, de azért elmentünk tesztelni, és rögtön meg is szavaztuk e heti hedvenc helyünknek!

João Marques, a Lisboa egyik alapítója fiatal kora ellenére nem számít zöldfülűnek a vendéglátásban, a pékség megnyitására pedig azért választotta éppen Budapestet, mert Magyrországon korábban egy autentikus portugál pékség sem működött még.

Hála a lelkes csapatnak, a Gozsdu udvarban egy kicsit Portugáliában érezhetjük magunkat. Belépve alig hallunk magyar szót, a pult mögött dolgozók nagy része mind külföldről költözött Budapestre, hogy elkápráztassák a városiakat lenyűgöző portugál édességeikkel.

Látogatásunkkor a mindig mosolygó üzletvezetőre, Ritára bíztuk magunkat, aki a pékség legautentikusabb portugál süteményeivel halmozta el az asztalunkat. „Don’t miss the almond tart” – figyelmeztetett minket az egyik személyes kedvencére, és milyen igaza volt! Míg a legismertebb péksüteménnyel, a vaníliapudingos kosárkákkal (pastel de nata) voltunk elfoglalva, rá kellett eszmélnünk, hogy a pisztárciás croissant és az omlós mandulás sütemény épp ugyanolyan finom!

Az édességek mellé kávét is kérhetünk, de azért valószínűleg a  tojássárgájából és porcukorból összeállított péksütemény különlegességekért lesz állandó telt ház a Lisboában.

Daniel Sousa, a hely másik társtulajdonosa a szakmai vezetés mellett a gondosan elkészített kovászos kenyerekért felelős, amelyek hosszú kelesztéssel készülnek, némelyik közülük pedig különleges fűszerezéstől lesz még különlegesebb.

Emlékszem az első napomra Lisszabonban, amikor egy hétköznapi kiosknál a frissen vásárolt portugál Vogue-gal a kezemben megvettem életem első pastel de nataját. A kávém mellé csak nagyon türelmesen próbáltam elfogyasztani, annyira nem akartam, hogy vége legyen. Azért ha Portugáliában élnék, biztosan 10 kilóval nehezebb lennék, de így a Lisboának köszönhetően már itthon is fenyeget ez az eshetőség.

4 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: Portugália megszállotjainak, akik élnek-halnak a kalóriadús, éppen ezért isteni pékárukért!

Árfekvés: a péksütemények 450 Ft-tól kezdődnek, míg a kenyerek 700-800 Ft között mozognak.

Mikor: minden nap 9.00-18.00-ig érkezhetünk a frissen, helyben készített finomságokért, de ha kávézni jönnénk, a szabad asztalok reményében érdemes napközben jönni.

Marie Claire plusz: a hamisíthatatlan pastel de nata, de aki valami kevésbé egyértelműre vágyik, kóstolja meg az almond tartot!

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi