Újabb stílusos gasztropubot köszönthetünk a Bartók Béla úton, a Gellért-hegy lábánál. A Bartók jósolhatóan a boulevard egyik következő kultikus bisztrója, ahol megfér egymás mellett az olaszos pörkölésű és az újhullámos kávé, akárcsak az introvertált költő és a világjáró egyetemista.
Ahogy a neve is jelzi, a nap szinte bármely szakaszában érkezhetünk a Bartókba, legyen szó egy kora reggeli, munka előtti kiadós reggeliről, vasárnapi brunchról, ráérős ebédről vagy éppen egy borozós vacsoráról.
Ugyan alig két hónapja nyitottak, a múlt heti teraszavató eseményükön már teltházas bulival ünnepeltek, és a környékbeliek is hamar felfedezték őket maguknak.
Ha éppen nem esik az eső – ahogy azt sajnos én pont kifogtam -, a teraszon igazi párizsi atmoszférában időzhetünk a rattan székeken, bent pedig tetten érhetünk egy-két mediterrán bárra és brit kávézókra jellemző stíluselemet is. Mindez persze tudatos volt a hely megálmodója, Kereszty Gábor részéről, aki a Pesti oldalon évek óta sikeresen működő Két Szerecsen étterem tulajdonosa is.
Akárcsak az enteriőrben, úgy az étlapon is felfedezhető egy-egy nemzetközi finomság, legyen szó eggs benedictről, vagy az ebédre és vacsorára kérhető tapasokról. Borokból viszont igyekzenek a magyar pincészetek legnépszerűbb évjáratait összegyűjteni, így találunk náluk a Léglitől kezdve Kreinbacheren át a Konyári Fecskéig számtalan verziót – utóbbi egyébként a ház bora is.
Reggelire bőséges választékból rendelhetünk, rántottánkat vagy tükörtojásunkat a legkülönfélébb feltétekkel kérhetjük, én mégis a kedvenc formátumomat, a buggyantott tojást választottam lazaccal és isteni hollandi mártással.
Kevés olyan salátát ismerek, ami meg tud győzni, arról, hogy a (látszólag) kiadósabb finomságok helyett mellette döntsek, de a Bartók Gravlax Bowl-ja határozottan ilyen! Persze most végigkóstoltam az étlapot, de a 6 perces tojással, avokádóval és lazaccal készített hatalmas tál tökéletes bizonyítéka annak, hogy egy egészséges étrend alatt sem kell lemondani a legjobb dolgokról a világon!
Az ebéd és vacsora menüjéről a tapasokat emelném ki, melyek közül a sült kecskesajt pirított dióval és a marinált sültpaprika fetával vitte a pálmát. Érdemes többféle tapast is kipróbálni, ha többen vagyunk, majd középről csipegetni, hogy minél többet kipróbálhassunk!
További képeinkért kattints a galériára!
A nyitás után két hónappal szerintem kijelenthető, hogy egy minőségi, időtálló helyet álmodtak meg a Gellért-hegynél, ahová húsz év múlva, megannnyi szép emlékkel gazdagabban térünk majd vissza. Kereszty Gábor szerint ez lesz az a hely, amelybe mindenki azt lát majd bele, amit éppen akar, napszaktól függően, ami lehet, hogy a kedvenc reggelizőhelyünk vagy éppen a szombat esti bázisunk lesz.
Kiknek ajánljuk: elsősorban a nyitott gasztronómia szerelmeseinek, és a pestieknek (is), hogy kicsit kimozduljanak a komfortzónájukból, mert megéri!
Mikor: reggel, délben, este. Hétfőtől szombatig 7.30-22.00-ig, vasárnap 9.00-22.00-ig. Aki pedig nem teheti meg, hogy minden vasárnapot a nagymamánál töltsön, lent a Bartókban klasszikus húslevessel, és rántotthússal várják a nosztalgiázni vágyókat ebédidőben.
Árfekvés: a reggeli tojások az 1190 Ft-os tojásoktól az 1790 Ft-os lazacos benedictig kérhetőek, míg a tapasok 1190 Ft-os paradicsomos chutney-tól a 2019 Ft-os sistergő rák között mozognak. Teljes étlapért kattints ide.
Marie Claire plusz: a sör mellett elég menő, hogy a Bartókban a prosecco-t is csapolják!
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi