Így készíts reggelire tökéletes zabkását!

2019. május 25.
Gyors, olcsó és még egészséges is. Manapság mindenki a zabkásásra esküszik. Nemes Nóra a Nosalty Ízhuszár rovatának gasztrobloggere most elárulja azt is, hogyan készítsd el tökéletesen.

Mi olyan nagy szám a zabkásában? Mint az előbb említettem, meglehetősen gyors, hiszen zacskóbontástól tálalásig nettó 8 perc telik el. Mert olcsó, hiszen egy fél kilós csomag olyan 200 forint körül van. Mert egészséges, hiszen lassan lebomló szénhidrát lévén elfogyasztása után három órával is jóllakottak leszünk, anélkül, hogy úgy éreznénk, mindjárt szétcsattanunk. Ráadásul annyi rengeteg módon elkészíthető, így még az a veszély sem fenyeget, hogy hamar ráununk. Sokan mégsem kedvelik. Mi lehet az oka? Hát, valljuk be, nem a legszebb étel, és amilyen egyszerű, olyan könnyű elrontani is. Mit tegyél, hogy ne ess bele ebbe a csapdába?

1. A tej nyúlóssá teszi a zabkásást.

A tejbegrízzel ellentétben a zabkásának nem tesz igazán jót a tej. Nyúlósabb, nehezebb lesz tőle – reggel pedig pont nincs szükségünk erre. Ha csak nem külön erre hajtunk, vízben főzzük meg, és csak a végén adjunk hozzá egy pici tejet. Így a ronda szürke színt is elkerülhetjük, ami hajlamos elvenni az étvágyunkat.

2. A nagy láng ellenség!

Ha a vizünk felforrt, az jó – mehet bele a zab. Ezen a ponton azonban vegyük takarékra. Jó, hogy kicsit pöszög, de ha nagy lángon főzzük, az alja leragad. A leragadt zabkásán pedig még az áztatás is keveset segít – inkább előzzük meg!

3. Fűszerezz időben!

Fűszer nélkül ez a szuperkaja is unalmas. Amint felforrt a víz, adj hozzá fűszereket, amik illenek a tiédbe! Ha van pár percük a lobogó vízben, sokkal intenzívebb lesz az ízük, mintha csak a végén kevernéd hozzá őket.

4. Időzíts jól!

Persze nem muszáj figyelni a időzítésre, de érdemes. Tudjuk, hogy van olyan is, aki a serpenyőben veri fel a tojásokat a rántotta készítésekor… De higgyétek el, mint minden ételnek, ennek is vannak technikái! Ha a hideg vízzel együtt kezdjük főzni, sokkal krémesebb, pépesebb, ergo kevésbé „fotogén” lesz a végeredmény. Ha a lobogó folyadékba szórjuk, kicsit keményebb, tartósabb. Ízlések és pofonok, ki így szereti, ki úgy – de jó tudni, hogy az ördög még itt is a részletekben rejlik.

5. A tálalás nem mindegy.

Vannak ételek, amelyeknek kifejezetten jót tesz, ha kicsit hűlnek. A zabkása nem ilyen. Minél melegebb, annál jobb! Tálaláskor kerüljük a levesestányért, inkább vastagabb falú, mély müzlistálba tegyük, hogy lassan hűljön el. Sőt, ha nagyon ráérünk, a tányért meg is mikrózhatjuk előtte…

6. Légy kreatív reggel is!

Ezt felejtsd el! Mindegy, milyen korán van, a zabkása készítésekor az egyik legjobb dolog, hogy kreatív lehetsz! Készülhet aszalt és friss gyümölccsel, magokkal, csokidarabokkal vagy lekvárral, főhet vízben, gyümölcslében vagy növényi tejben, sőt, a sós verziót is bátran próbálják ki a haladó zabkásarajongók!

A receptért kattints a Nosalty ízHUSZÁR blogra!