Tökéletes reggeli: vaníliás zabkása karamellizált almával

2017. február 23.
Sokszor halljuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, de nem mindig van elég inspiráció néhány finom falat elkészítéséhez. Próbáljátok ki bloggerünk, Füge Kata isteni zabkása-receptjét, és csodásan fog indulni a nap.

A zabkása egyre népszerűbb reggeli fogás, ami érthető, hiszen nem csak nagyon finom, de rengeteg energiát ad, ráadásul elfogyasztása után sokáig nem leszünk újra éhesek. Mindemellett remekül variálható és kiegészíthető a szezonban épp elérhető gyümölcsökkel, joghurttal, lekvárokkal, vagy akár különböző magokkal. Az alábbi verzió az édesszájúaknak kedvez, érdemes kipróbálni a jókedvű napindításhoz.

Vaníliás zabkása karamellizált almával (1 főre)

2 nagyobb alma
4 ek méz
1 csipet só
1 bögre zabpehely (vagy mazsolás-mogyorós zabpehelymix)
1 tk vaníliaesszencia
1,2 bögre tej

Az almát meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy kis lábasba tesszük a mézzel és a csipet sóval együtt. 15-20 perc alatt alacsony lángon, gyakran megkeverve karamellizáljuk.

Közben egy másik kis lábasba szórjuk a zabpelyhet, ráöntjük a tejet, és hozzáadjuk a vaníliaesszenciát. Közepes lángon felforraljuk, majd azonnal alacsonyra vesszük a lángot, és gyakran megkeverve 10-12 perc alatt elkészítjük a zabkását. Tálaláskor a zabkása tetejére kanalazzuk a karamellizált almát.