Gyümölcsös italokkal élvezhetjük a villányi gardenparti hangulatát

2019. június 09.
Június 14-én és 15-én, a Gere Jazz eseményén a koncertek mellett az újonnan bemutatkozó, többféle ízben készülő FriciSpritz lesz a vendégek kedvence. A Gere Attila Pincészet kertjébe érkezők ezekkel a friss és gyümölcsös italokkal a poharukban élvezhetik a villányi gardenparti hangulatát.

A 2010-es évjárat a vörösborok szempontjából ugyan sok kihívást tartogatott, viszont ez volt az az év, ami a buborékos borok műfajához remekül illett, így Gere Attila ekkor készített először gyöngyözőbort. Az olasz frizzantékhoz hasonló stílus lebegett a szeme előtt, és a Frici nevet is ennek a családban kitalált becézése adta. Reduktív technológiával készülnek az alapborok, majd szén-dioxidot adnak hozzá, és egy szűrőt is alkalmaznak, hogy a durva buborékok szétrobbanjanak, és krémes, de mégis élénk textúra alakuljon ki.

A Rosé Frici házasításában a menoir intenzívebb virágos, rózsás, rózsaborsos karakterét a merlot kedves gyümölcsössége szépen kiegészíti. A Fehér Fricinél is lényeges, hogy ne legyen nagyon illatos, ne legyen túlzó benne se a királyleányka, se a muscat ottonel, a többi szőlőfajtával együtt a kedves karakter mellett megőrizze az eleganciáját is.

Nemrég új arculatot kaptak a Fricik. „A palack és a címke kiválasztásakor egy fiatalos, élénk dizájnt képzeltünk el. Nekünk nagyon tetszik, hogy a régi külsőhöz képest megmaradt az a könnyedség, ami a gyöngyözőboraink sajátja, csak egy kis délfrancia, bohém, Côte d’Azur-i hangulattal egészült ki” – mesél a változásról Gere Andrea.

Ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a FriciSpritz ötlete is. A Gere család Koroknai Klárához fordult, aki londoni és New York-i tapasztalatszerzés után itthon szaktanácsadással foglalkozik nagy italmárkák részére. Ő segített kitalálni több friss, akár otthon is könnyen elkészíthető italt, tele zamatos gyümölcsökkel és illatos zöldfűszerekkel. Hatféle spritzet alkotott meg, de bárki ízlése szerint tudja variálni a hozzávalókat, új és új ízeket hozva ezzel létre. Igyekezett olyan gyümölcsöket és fűszernövényeket választani, amelyek mindenki számára elérhetőek, és így bárki nekiállhat otthon is elkészíteni az italt akár magának, akár a vendégeinek.

„Az epres FriciSpritzet akár naponta is tudnám inni, egyszerűen addiktív. Fontos, hogy intenzív ízű legyen a gyümölcs, mert így hozzák ki egymásból a legjobbat a gyöngyözővel. Összetörjük az epret a pohárban, ha kell, hozzáadunk citromlevet és egy kis cukrot, amik intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit és a szódát. Egyszerű, nem? Hogy mentát vagy bazsalikomot teszünk-e a tetejére, nos, ezt mindenkire rábízom, ki melyiket szereti” – árulja el Koroknai Klára, hogy melyik az aktuális kedvence.

Az epres mellett van körtés-zsályás, málnás-bazsalikomos, uborkás-bodzás, kivis-mentás és az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös recept is, ez utóbbit naranccsal és bazsalikommal bolondítják meg.

„Kifejezetten könnyű volt spritzeket készíteni a Fricikkel, hiszen tökéletesen kihozzák az adott gyümölcsből vagy fűszernövényből azt az aromavilágot, amit elképzeltünk. És a közös munka is valahogy így, könnyedén, lazán zajlott a Gere családdal. Ami nem is csoda, hiszen már az első találkozásnál két karton Fricivel állítottak be – mesél Klára a közös munkáról. – Nem vagyok az az előre megtervező típus, inkább spontán, menet közben állítom össze az ízeket. Érdekes kihívás volt több ember ízléséből végül olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, de szerintem sikerült.”

A nyári Gere Jazzen az igazi funky életérzés fog visszaköszönni a villányi szőlősorok mellől, ahol a Gere-borok és a gasztronómiai finomságok mellett a Gere Frici és a belőle készülő, itt debütáló FriciSpritzek biztosítják a pezsgést, amik a nyári melegben a fröccs alternatívájaként is fogyaszthatóak.

További információk: www.gerejazz.hu


Az Epres FriciSpritz receptje

1 dl Rosé Frici

2-3 szem zamatos eper

1 csepp facsart citromlé

1 csepp cukorszirup

1 spriccelésnyi szóda

2-3 db illatos menta- vagy bazsalikomlevél

Elkészítés:

Törőfa segítségével összetörjük az epret a pohárban, ha kell, hozzáadunk citromlevet és egy kis cukrot, amik intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit és a szódát, végül illatos menta- vagy bazsalikomlevelet dobunk az ital tetejére.