A bárányhús legjobb barátja a minőségi bor – így válasszunk!

2019. március 31.
A bárány egy kifejezetten borbarát hús, és mivel a legtöbb hazai asztalon alkalmi vendégnek számít, meg is szoktuk adni a módját. Az éves bárányfogyasztás nagyobb része a tavaszi időszakra esik, a csúcspontnak valószínűleg a húsvét számít. Ha idén azt tervezed, hogy bárányt teszel az asztalra, segítünk a borválasztásban.

Kiindulópontnak tekinthetjük azt, hogy valószínűleg a legtöbb hazai bárányétel régi, helyi – legtöbb esetben erdélyi – receptek alapján készül, vagy az olyan mediterrán gasztronómiai hagyományokból merít, mint a görög, a spanyol vagy a dél-olasz; olyan kultúrákból, ahol ma is élő gyakorlat a bárány és a birka tartása.

Általános szabály, hogy ha rózsaszínűre sütést vagy pároló elkészítési módot választunk, érdemes hangulatban ehhez illő, kifinomult, kecses borhoz nyúlni, míg ha egy hosszan sülő, pörcréteggel borított variációra esik a választásunk, bátrabban nyithatunk egy karakteresebb tételt.

A bárány egyedi ízvilágát nem érdemes túl markáns tannintartalmú vörösborral elfedni, ezért a nemzetközi mezőnyben a pinot noir mellett gyakran javasolt kísérő egy chianti classico, egy rioja, de akár egy komolyabb beaujolais is. Ezen elgondolás mentén – bár itthon is akadnak remek pinot-k, és jó választás egy kadarka is – mi most mégis inkább a kékfrankosok és az ezekre épülő házasítások mentén kalandozunk.

Következzen most három bortipp!

Vida Hidaspetre Kékfrankos 2015

A szekszárdi pincészet idén újította meg címkevilágát. A katalán tervező erre a borra egy elbűvölő képet álmodott meg annak az erdőnek egy részletéről, amely körbeöleli a Hidaspetre nevet viselő dűlőt. A dűlőszelektált kékfrankos az egyik bizonyítéka annak, hogy egyre komolyabban veszik a hazai borászok ezt a szőlőfajtát. A bor kifinomult, a gyümölcsös ízekre koncentrál, elegáns savakkal, mértéktartó tanninnal bír. Épp ezért remek választás egy rózsaszínre sült bárány, egy gazdag leves vagy egy nem túl fűszeres ragu mellé.

Soltész Egri Bikavér 2015

A Soltész családban a második generáció pár éve vette át a stafétát, ma Soltész Gergő vezeti a pincészetet. Saját kortársait, a fiatalokat szeretné megszólítani, ezért tudatosan törekszik arra, hogy gyümölcsös, jól fogyasztható egri borokkal álljon a közönség elé, mind a már régóta ismert Ostoros-, mind a pár éve elérhető Soltész-borok kapcsán. Utóbbi néven a pincészet kiemelkedő vörösborai jelennek meg. Ilyen ez az egri bikavér is, amely jól ötvözi az élénk, dinamikus hangvételt a tartalmassággal, és abszolút gyümölcsfókuszban marad, így érdemes gondolkodni benne, ha a bárányunk zöldségköretet kap, vagy ha mediterrán ihletésre zöldfűszeres mártással tálaljuk.

St. Andrea Áldás Egri Bikavér 2016

Az egerszalóki pincészet nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a borvidéket annak két meghatározó bortípusán, az egri csillagon és az egri bikavéren keresztül mutassa meg. Így mind a fehér, mind a vörös házasításból több tételt is készít. A bikavértörténet pedig a St. Andreánál az Áldással indul, így azért is érdemes megkóstolni ezt a bort, hogy kiderüljön, a pincészet alapvetően mit gondol a bikavérről. Ez a közepes súlycsoportba sorolható bor egyértelműen a határozott savakra és az érett gyümölcsös ízekre koncentrál, ami egy magas minőségű kékfrankosalapról árulkodik. Mindezek mellé nemzetközi és helyi kékszőlő-fajták kerültek, amelyek összetetté teszik az aromatikát. Itt már bátran nyúlhatunk a hosszan sült vagy grillezett bárányfogásokhoz, méltó társaságot kapnak majd.

Fotó: Getty Images