Hazai halakhoz hazai bor dukál

2019. április 20.
Azt már régóta tudjuk, hogy a halfogyasztás egészséges, és többet kellene ennünk ebből a tavaszhoz igazán illő alapanyagból. A természetbarát hazai tenyésztési forrásokból származó édesvízi hal vásárlásával pedig azokat is támogatjuk, akik olyan módon nevelik a halakat, hogy az adott tógazdaság növényeknek, nádasoknak, vízi madaraknak is otthonként szolgáljon.

Millió forrásból nyerhetünk inspirációt az édesvizekből származó halak felhasználására. A hagyományos hazai halászlére és a rántott fogásokra valószínűleg mindenkinek megvan a bevált családi receptje, ha azonban feldobnánk a vacsoránkat, érdemes körülnézni a brit tévés szakácsok receptjei között, de megéri a francia és az olasz halas receptek böngészése is. Persze nem kell mereven ragaszkodni a hozzávalók listájához, alakítsuk a receptet a szezonális és regionális alapanyagokhoz!

Egy kíméletesen elkészített, például rövid ideig hirtelen grillezett vagy olívaolajban sült halhoz, pláne ha azt salátával vagy primőr zöldségekkel tálaljuk, remekül illik egy könnyed, tavaszi bor cserszegi fűszeresből, sauvignon blanc-ból vagy akár chardonnay-ból. A 12-12,5%-os alkoholtartalmú palackok között érdemes ilyenkor válogatni, nem elfelejtve, hogy ebbe a csoportba sorolható sok buborékos bor is, a gyöngyözőktől a pezsgőkig.

Szinte biztos, hogy az utóbbi évek legdivatosabb fogásai témánkban a különböző szendvicsbe zárt verziók. Legyen szó halburgerről vagy a pár éve az év strandételének megválasztott pulled pontyról, a pékáru, a sült hal, a zöldségek és mártások kombinációja a megszokott mederből kilépve, új módon teszi a tányérunkra a halakat. Az olaszrizlingben pedig az a jó, hogy széles kínálata segít megfelelő társat találni mind egy frissebb, könnyedebb hangulatú ételhez, mind egy koncentrált, tartalmas verzióhoz is.

Mindegy, hogy a rántott halat majonézes salátával vagy grillezett zöldségekkel kísérjük, vagy fish and chips formájában tálaljuk, ebben az esetben egy karakteresebb íz járul a sült bunda formájában a halhoz. A köretek, majonézmártások is teltebb érzetűek, ennek megfelelően léphetünk feljebb testben és tartalomban a kísérő bor kiválasztásakor. Itt már jöhet hárslevelű, furmint, zenit, vagy akár egy komolyabb házasítás, mint például egy egri csillag superior.

Most pedig következzen három bortipp: 

Garamvári Classic Brut

A Garamvári-pezsgők különlegessége, hogy a szőlő Balatonlelléről származik, és itt készítik el belőle az alapbort is, a buborékok azonban már egy budafoki pincehelyiségben kerülnek a palackokba. Mindez a tradicionális pezsgőkészítési mód szerint, ahogyan azt a világ első számú pezsgővidékén, Champagne-ban csinálják. Élénk buborékok, elegáns savak, almás-körtés ízjegyek jellemzik ezt a dél-balatoni pezsgőt, amelyet szívesen bontanánk grillezett halas vagy folyami rákos salátához.

Szászi Badacsonyi Olaszrizling 2017

Szászi Endre nagy hangsúlyt fektet a helyi, a Badacsonyi borvidéken elterjedt szőlőfajtákra. Olaszrizlingből több bort is készít, megmutatva az egyes termőtájak egyedi karakterét. Nemcsak a badacsonyi olaszrizlingre, hanem a pincészet többi borára is igaz, hogy bio módon művelik a szőlőt, és ennek a szemléletnek megfelelően készülnek borok is. Ez az olaszrizling hozza a fajta klasszikus jegyeit, a gyümölcsök mellett kis herbális vonal érezhető, a savak a meleg évjáratnak köszönhetően belesimulnak a borba. Igazi balatoni életérzés, készítsünk hozzá halburgert!

 

Barta Tokaji Furmint Öreg Király-dűlő 2016

A Tokaji borvidéken dolgozó Barta Pince az Öreg Király elnevezést viselő dűlőből készíti borait. A történet érdekessége, hogy ezt a magas fekvésű területet a XX. század második felében, amikor elindult itthon az erőteljes vegyszeres növényvédelem, kivonták a művelés alól, mert a meredek domborzati viszonyok között nem lehetett géppel dolgozni. Amikor a Barta család a 2000-es évek elején újratelepítette ezt a területet, logikusnak ítélte, hogy ezután sem használnak majd felszívódó vegyszereket, a hivatalos biominősítés pedig épp most van folyamatban. Kifinomult és kiegyensúlyozott a bor, fehér húsú barackkal, érő trópusi gyümölcsökkel, kis petrolossággal. Remekül passzol roston sült halhoz, spárgával, újburgonyával és hollandi mártással körítve.

 

 

Fotó: Getty Images