Dobjuk fel könnyed magyar borral a tavaszi salátánkat

2019. június 02.
Tavasz végére már túl vagyunk az első spárgafogásokon, és egyre több a friss szezonális zöldség a piacon. A sokféle saláta, a különböző retkek, zsenge hagymák, újburgonya mind arra csábít, hogy egy ízgazdag és friss salátát állítsunk össze. És persze hűtsünk be ehhez illő bort is.

Ha salátához keresünk bort, nincs nehéz dolgunk, rengeteg remek alternatíva kínálkozik. Minél több benne a friss, főzésnek-sütésnek alá nem vetett zöldség, annál jobban illik hozzá egy reduktív, könnyed fehérbor. Hiszen itt mindkét komponensnél az alapanyagból származó, üde ízeken van a hangsúly. Ezt nem befolyásolja az sem, ha főtt tojást, olajos magvakat, sajtot, olajbogyót, csirkét adunk hozzá.

Az ilyen fogásokhoz kínált könnyed borok kapcsán széles a kínálat, mindenki a saját ízlésére hagyatkozhat. A szőlőfajták közül opciót jelentenek az illatosak: a sauvignon blanc, az Irsai, a cserszegi, a muskotály, vagy az olyan mértéktartóbb aromatikával rendelkező alternatívák, mint az olaszrizling, a chardonnay és a rajnai. És persze ott vannak a könnyed házasítások is, elsősorban az északi országrészben fekvő borvidékekről.

Általánosságban az is elmondható, hogy érdemes az utolsó két forgalomban lévő évjáratból választani, szerencsés, ha az alkoholtartalom nem lépi túl a 13%-ot, jobban passzol a száraz bor, és inkább válasszunk olyan palackot, amelynek tartalma tartályban készült, mint hordós érlelésűt.

Minél több a főtt, sült, így nehezebb érzetű komponens a salátánkban – például sült vagy párolt spárga, grillezett sajt vagy hal, krémes újkrumpli, párolt csirke –, annál inkább menjünk el az előbb leírt paletta felső határáig, és keressünk inkább olyan bort, amelynek az alkoholtartalma 12,5-13%-os. Következzen most három lehetőség!

 

Juhász Sauvignon Blanc 2018

A 2018-as meleg évjárat az átlagosnál korábbi szüreti időpontokat és magasabb fokú érettséget hozott. Ennek megfelelően ez az egri bor sem éppen a filigrán sauvignon blanc típusát képviseli, a korty inkább kerek érzetű, és az aromák irányát is a fehér húsú gyümölcsök határozzák meg. A Juhász Testvérek Pincészetének széles közönséghez eljutó friss, igazán „salátabarát” borait egy több országban tapasztalatokat gyűjtő, majd családi pincészetükbe hazatérő fiatal borász, Juhász Ádám készíti. Készítsünk mellé többféle salátatípusból összeállított verziót, üde citromos dresszinggel!

 

Zelna Olaszrizling 2018

A Zelna Borászatot 2013-ban alapította egy fiatal pár, amelynek tagjai bár a fővárosban nőttek fel és dolgoztak évekig, mégis úgy döntöttek, hogy a nyüzsgést hátrahagyva Balatonfüreden kezdenek új életet. Az olaszrizlinggel kezdtek elsőként foglalkozni, és máig kiemelt figyelmet szentelnek borvidékük fő fajtájának. Ez a bor is hordozza a melegebb évjárat hatását, így a fajtára jellemző, mandulás, gyógynövényes jegyek mellett érett almás, körtés asszociációk érezhetőek benne. A grillezett sajt mellé halmozzunk friss zöldségekből és fűszernövényekből összeállított salátát, és töltsünk ebből a borból.

 

Gedeon Arany Sárfehér 2017

Igazi kuriozitás az arany sárfehér, kevés pince foglalkozik vele. A pontos eredete nem ismert, de mivel máshol nem lehet találkozni vele, igazi helyi fajtának tekinthetjük. A Gedeon az egyik olyan pincészet, amely más társaival bizonyítja, hogy jó minőségű borok készíthetőek az Alföldön, és ők is széles spektrumot kínálnak könnyed, elsősorban a szőlőfajtában rejlő zamatokat kifejező borokból. Ilyen ez a sárfehér is, amely egy alacsony alkoholtartalmú, mértéktartó savakkal rendelkező bor, citrusokat, almát, egrest idéző ízekkel. Tálalhatunk hozzá sült spárgasalátát friss kecskesajttal, a pince javaslata szerint.

Fotó: Unsplash