Krémes polenta gombaraguval

2019. június 27.
A kukoricakása, vagyis polenta egyszerű, gyors és olcsó étel, ami remekül kombinálható húsos és zöldséges ragukkal is. Érdemes kipróbálni, pláne ebben a gombás változatban!

Aki még nem próbálta, mindenképp készítsen polentát, vagyis krémes kukoricakását. A boltban már kaphatóak „instant polentaporok” is, amik még gyorsabban elkészülnek, de a hagyományos kukoricadara is megteszi. A polenta lehet köret sült húsok mellé, de gyors egytálétel is készülhet belőle – különösen jó különböző zöldséges ragukkal. A gomba nagyon jól áll neki, de érdemes kedvünk szerint kombinálni.

Hozzávalók:
A polentához:

  • 2 csésze zsíros tej
  • 1 tk só
  • 1 és 3/4 csésze polenta por/kukoricadara
  • 4 ek sózatlan vaj
  • 1 ek reszelt parmezán

A gombaraguhoz:

  • 15 gramm szárított vargányagomba
  • 5 ek sózatlan vaj
  • 1 gerezd fokhagyma meghámozva, felvágva
  • 220 gramm friss vegyes gomba vékony szeletekre vágva
  • 1 tk friss kakukkfű
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek zsíros tejszín
  • 1 ek extraszűz olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A polentához forraljunk fel 4 és fél csésze vizet a tejjel, adjunk hozzá sót! Keverjük bele a polentát és kevergetés mellett főzzük, amíg a kukorica besűrűsödik! Alacsony lángon főzzük, amíg teljesen megpuhul – ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet. Ha elkészült, keverjük bele a vajat és a parmezánt!
  2. A szárított gombát áztassuk be forró vízbe – hagyjuk 20 percig állni. Csöpögtessük le, ha már megpuhultak kicsit. Tegyük félre a levet, amiben ázott.
  3. Egy serpenyőben hevítsünk vajat (2 ek), futtassuk meg rajta a fokhagymát, de ne hagyjuk, hogy megbarnuljon. Adjuk hozzá a szárított és a friss gombát, szórjuk meg kakukkfűvel! Adjuk a keverékhez a gombás lé 1/4-ét, és hagyjuk, hogy elforrjon belőle egy kevés.
  4. Adjuk a gombákhoz a maradék vajat, a szójaszószt, az olívaolajat és a tejszínt! Ízesítsük borssal ízlés szerint!
  5. Tálaláshoz merjük a polentát egy tányérba és halmozzuk rá a gombás ragut. Friss petrezselyemlevéllel díszíthetjük!

 

NYTimesCooking