Kedvenc helyünk a héten: M étterem

2019. július 03.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

A nagy hőségben ezen a héten egy olyan helyre vágytunk, ahol pár órára megpihenhetünk a hűvösben, a kellemes klíma és atmoszféra mellett pedig különleges frissítőkkel és könnyed ételekkel várnak. A Kertész utcában leltünk rá a tökéletes oázisra, Budapest legromantikusabb éttermére, az M-re, melyet a Sulyok család lankadatlan szeretettel vezet 2002 óta. 

Petri György költő emlékét őrzi a Kertész utca 48. szám alatt működő étterem, innen a névválasztás is, ami a Magyarázatok M. számára verseskötetre reflektál. Sulyok Miklós, az étterem alapítója jó barátságot ápolt a költővel, a falakon fényképekkel emlékeznek rá. 

Különleges designra lehetünk figyelmesek a belső térben, mintha az egész hely be lenne csomagolva homokszínű papírba. Az ötlet az alapító másik jó barátjától, a vajdasági Aleksandar Denic díszlettervezőtől érkezett, akinek elsőre annyira nem tetszett a helyszín, hogy csak „becsomagolva” tudta elképzelni az étterem koncepcióját. A bohém atmoszféra végül alig egy óra alatt őt is magával ragadta, így áldását adta barátjának az étterem megnyitására.  

17 éve pedig a 7. kerület egyik legtitkosabb, mégis legnépszerűbb éttermévé nőtte ki magát az M, különösen kedvelt a randizó párok és külföldi diákok körében. Az éttermet ma is a család vezeti, Sulyok  Janka és Miklós  a friss alapanyagokért, és a  naponta változó étlapért dolgoznak. Janka a tálalás koncepcióját kreatív ötleteivel alakítja a szakácsokat segítve, míg Sulyok Rozi és az étterem harmónikus működését segíti.

Nem szeretnék magukat bekategorizálni, a konyhára sem csupán egy nemzet ízvilága jellemző, Juhász Virág és Kecskeméti Mihály séf azt főzi, amit mindannyian szeretnek, és maguk is szívesen választanák az étlapról. Ezért találunk mediterrán, magyaros, sőt még ázsiai vonalat is a fogásokban, a csontvelőtől a belsőségeken át a könnyed, halas, garnélás fogásokig. 

Aperitivként házi kenyeret, hummuszt és rákvajat kaptunk a házigazdáktól fantasztikus felütéseként az estének. 

Isteni cukormentes limonádé és Tom Collins koktél kíséretében érkezett az előételként tálalt calvadosos libamáj crème caramel és a garnéla avokádó majonézzel. Őket követte egy igazi könnyed, nyári étel a pisztráng, ami egy egészen új gasztronómiai élményt adott a marinált egressaláta körítéssel. 

Megleptek minket egy különleges specialitással is, ami nem más volt, mint az onglet steak csontvelővel sült rókagombával, krumplival, bodzás kukorica krémmel. Nem győzték hangsúlyozni, mennyire fontos számukra a szezonális, friss alapanyagok beszerzése, ezért sem hagyhattuk ki a rókagombás verziót. 

 

Éppen ebből a szemléletből adódik, hogy minden nap más étlappal várják vendégeiket, a napi menüt a honlapjukról érhetjük el. 

 Kiknek ajánljuk: a tulajdonos József Attila Csak az olvassa versemet… művére hivatkoza így válaszolt:

Csak az egye étkemet, 

ki ismer engem és szeret…” 

Az biztos, hogy mi nagyon megszerettük a Sulyok családot, és az M éttermet is, ezért bízunk benne, hogy mindig lesz számunkra egy szabad asztal a galérián. 

 

Mikor: keddtől vasárnapig 18.00-24.00-ig várnak mindenkit vacsorára a nap végén. Hétfőn zárva tartanak. 

Árfekvés: kiváló ár értékaránnyal dolgoznak, előételeik 1000-1800 Ft-ig, főételeik 3200-4400 Ft-ig kérhetők, a desszertek 1000- és 1500 Ft között mozognak. 

Marie Claire plusz: Sulyok Miklós elárulta, hogy nagymamája már az 1950-es években forgatta a francia Marie Claire-t. 🙂

Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi