Kedvenc helyünk a héten: Mátka

2019. július 17.
Lenyűgözően merész, szofisztikált, egyedi vagy éppenséggel szupertrendi? Egy biztos, valamitől különleges és különlegesen jó, azaz igazi Marie Claire kedvenc. Sorozatunkban jellegzetes és izgalmas helyeket mutat be nektek kolléganőnk, Bodnár Zsófia.

Közel két hónapja egy újabb izgalmas hellyel bővült a belváros, ahová szívesen foglalnánk asztalt egy hétkönap esti könnyed vacsorához, vagy éppen egy szombat esti, élőzenés alapozáshoz. Bemutatjuk a Mátkát, a Gozsdu udvar legújabb éttermet, ahol a hazai konyha és hagyományörző enteriőr modern elemekkel teljesedik ki, és a hangulat sem utolsó.

A nyüzsgés középpontjában, mégsem a Gozsdu udvar leghangosabb részén nyitott meg a Mátka, ami éppen azoknak kedvez, akinek elegük van a hömpölygő turistacsoportokból és szívesen elszigetelődének pár órára, de ezért nem mennének túl messzire. 

Tágas teraszáról és ízléses berendezéséről már messziről felismerhető a hely: antik bútorain népi motívumos kincsek díszelegnek, a falon pedig Hitka Viktória festett porcelánjaival találkozhatunk. Nagyon tetszett, hogy semmi sincsen túlgondolva, a vidéki életérzés kifinomultan járja át a helyet, nagyszüleinknél töltött gyerekkori emlékeket felidézve. 

A régi és új eklektikája természetesen az étlapon is visszaköszön, de valószínűleg nem abban a formában, ahogy már ismerjük. Érdemes átgondolni a szezonálisan változó séfajánlatot is, de az á la carte fogásokban sem fogunk csalódni. Az előételek között épp úgy megtalálható a kacsamáj, mint az erdei gombakrém leves, ami a Mátka egyik legnépszerűbb előétele. A frissen szedett gombákat csak a tálalás pillanatában szórják rá a levesre, melynek forró gőze épp addig melegíti, hogy még finom roppanós maradjon. 

Túróscsusza helyett juhtúrós szalvétagombócot kapunk a borjúpaprikás mellé, de ne lepődjünk meg azon sem, ha a fogasfilénk mellé lecsó érkezik körétnek bácskai módra, isteni hozzá! 

Desszertek közül a Rákóczi túróst próbáltuk, amiről csak annyit árulunk el, hogy míg ízben megmaradt az eredeti receptúránál, textúrákban meglepetéseket tartogat. 

A Mátka minket teljesen levett a lábunkról izgalmas, házias, mégis újhullámos konyhájával és az atmoszférával, ami számunkra leginkább a belváros casual oldalát képviseli. Szívesen térünk még vissza néhány gin tonicra és hagyjuk, hogy ismét meglepjenek! 

8 fotó megtekintése

További képeinkért kattints a galériára!

Kiknek ajánljuk: akik szeretik a hazai ízeket, mégis mindig többre vágynak, és nem bánják a csavart. 

Mikor: szürkületben, vacsoraidőben ideálisan átérezhetjük a „belváros nyáron” életérzést, ezért ilyenkor a legjobb. Érdemes előre asztalt foglalni. 

Marie Claire plusz: hétköznaponként ne lepődjünk meg, ha teraszról salsázó flashmobosokra leszünk figyelmesek, a Gozsdu elágazásánál mindig történik valami rendhagyó akció. A Mátkából ha akarjuk figyelemmel kísérhetjük a műsorokat, de ha éppen nem, elég háttal ülnünk az egésznek és már el is lazultunk. 

A teljes étlapért kattints ide!

 Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi