Sült feta vérnaranccsal és kapribogyóval

2019. július 18.
Magyarországon a feta sajt leginkább a görög salátába kerül, de hazájában, Görögországban előszeretettel sütik mézes vagy épp olívás pácban is. Az alábbi receptben a semleges, sós sajt egyszerre kap édes és savanykás köntöst, ami igazi ízbombává teszi a különleges fogást!

Talán kevesen tudják, hogy a feta sajtnak nem kell megbújnia a salátákban, hanem akár főfogásként is tündökölhet! Igaz, Görögországban leginkább előételként kínálják a natúr vagy vékony panírba bújtatott sült fetát, amit gyakran ízesítenek mézzel vagy olíva olajjal. Az alábbi receptben kerül mellé édes vérnarancs és savanykás kapribogyó is, ettől pedig igazán intenzív, karakteres ízt kap – olyannyira, hogy egy tartalmas salátával mi főételként is eltudjuk képzelni! Húsmentes grillpartikra tökéletes lehet, de bármikor gyorsan elkészíthetjük könnyű vacsorának is.

Hozzávalók:

  • 2 szép vérnarancs meghámozva, megtisztítva, gerezdekre szedve
  • 1/2 csésze zöld olajbogyó (mag nélkül)
  • 1/4 csésze kapribogyó
  • 2/3 csésze extraszűz olíva olaj
  • 2 (körülbelül 450 grammos) feta darab egészben
  • frissen őrölt bors
  • 1/4 csésze friss kapor durvára vágva
  • pita a tálaláshoz

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsük elő 200 fokra! Egy tepsibe terítsük le a vérnarancs-szeleteket, szórjuk bele az olajbogyókat és a kapribogyókat, majd locsoljuk meg az olíva olaj felével! Helyezzük rájuk a feta szeleteket és locsoljuk meg a maradék olajjal! Szórjuk meg borssal ízlés szerint!
  2. A tepsit takarjuk le alufóliával, majd helyezzük a sütőbe és süssük körülbelül 20 percig – ezután távolítsuk el a fóliát és süssük a sajtokat további 15 percig!
  3. Tálaláshoz szórjuk meg az elkészült ételt friss kaporral, kínáljuk forró pitával!

PureWow