Sosem gondoltuk volna, hogy mekkora különbség lehet tea és tea között, egészen a Zhao Zhou (ejtsd: Dzsáo Dzsdó) teaházban tett látogatásunkig. A Lánchíd utca 5. alatt működő hely a nyugalom szigete, ahol amellett, hogy informatív workshopokon mélyíthetjük el tudásunkat a teázási kultúráról, alfába kerülhetünk egy-egy többszáz éves teakülönlegességtől. Egy ilyen minőségű ellazulás pedig mindenkire ráfér.
A névválasztást nem más, mint Dzsao Dzso csan buddhista mester inspirálta, akinek megvilágosdásában nagy szerepet játszott a teázás rituáléja. Türelmetlen tanítványainak is csak ennyivel zárta rövidre a nirvánához vezető út titkát: „Menj, igyál teát.”
Valódi szerelemprojekt a teaház megalapítása, amely két elhivatott, Ázsiában évekig barangoló jó barát története. Tálos Gábor ma már itthonról vezeti a házat, de gyakran visszajár Kína teafatermő vidékeire Galambos Péterhez – a hely másik tulajdonosához -, aki Nepálból „teszteli” a tea pozitív hatásait. A 2015-ös nyitás óta Vigh Ágnes is fontos tagja a csapatnak, vele találkozunk bent a legnagyobb eséllyel, és onnan fogjuk felismerni, hogy elképesztő szakértelemmel készíti a macha tonikot (is) különböző menő bambusz eszközökkel. Ők hárman a Zhao Zhou elhivatott mozgatórugói, ha éppen nem találnánk őket a házban, akkor Kínában fedeznek fel újabb termőterületeket, friss ízek után kutatva.
Tálos Gábor és Vigh Ágnes teakészítés közben
Ági és Gábor órákig mesélt nekünk a többszázéves teafákról gyűjtött, különböző eljárásokkal készülő tealevelekről. A „szeánszt” a matchával kezdtük, melyet tonikkal és vízzel is megkóstoltunk. A finomra szitált matcha por egyfajta csodaszer is lehetne, lassabban, ám jóval intenzívebben és hosszabban koncentrálttá teszi az embert, így megfontolandó, hogy áttérjünk rá a kávéról. Kóstoltunk sheng (világos), és egy vadabb shu (sötét) teát is, melyekből annyi típússal dolgoznak, hogy mi még ezek után is csak a jéghegy csúcsát ismerjük.
Friss szállítmány Kínából
Gábor mellett a 17 éves “kollégája”, Samu is segített nekünk abban, hogy egy ilyen komoly fekete teánál mire kell figyelni. Samu fiatal kora ellenére elhivatott teaszakértő, kedvence a Puerh tea, ami az egyik legnehezebben „érthető” teafajta a Zhao Zhouban. Mi is kipróbáltuk, és elképesztő különbségeket és hatást érzékeltünk az első és harmadik öntés után.
A teák mellé érdemes megkóstoni a rendhagyó tibeti teasüteményeiket is, ezek a ház signature ételei. Ági házilag készít jókant is, ami egy tradicionális japán desszert vörösbab pasztából, és nehéz vele leállni.
Ahhoz, hogy igazán megértsd, mitől ennyire más a Zhao Zhou-ban időt tölteni, nincs
más dolgod, csak menj, és igyál egy teát! Mi már alig várjuk, hogy bejelentkezzünk a következő workshopjukra!
Kiknek ajánljuk: Gábor szerint vendégeik három csoportba oszthatók:
● akik a különleges ízeket keresik, és netán kulináris megfontoltságból kísérleteznek,
● akik tisztában vannak a tea számtalan egészséges hatásával, netán “gyógyírként”
fogyasztják,
● és az úgynevezett “seekerek”, a befelé figyelők, akik az ősi fekete tea nemcsak testi, de lelki hatásait is fürkészik.
További képeinkért kattints a galériára!
Mikor: augusztus elején egy hétre ismét felfedező körútra indulnak, de hazaérkezésük után
újra várnak szeretettel mindenkit keddtől péntekig 13.00-19.00-ig, szombaton 11.00-17.00- ig.
Árfekvés: Egy teát ideálisan egy óra alatt, lassan, figyelve érdemes elfogyasztani, ez az adag
2-3 emberre elég, és 2000-3000 Ft körül mozog az ára. Aki csak beugrana, ne hagyja ki a matcha tonicot egy finom babpürés teasüteménnyel (780 Ft a holdsüti). További információkért és a workshop időpontokért kattints a honlapjukra.
Marie Claire plusz: fenntartható teázóként is szuperálnak, eszközeik nagy része bambuszból és természetes alapanyagokból készül, elvitelre pedig választhatjuk a Kitchy design lebomló poharakat. Emellett odavagyunk a letisztult, skandináv és keleti elemeket is megjelenítő enteriőrért, ami Varga Noémi (Numbernow) ötleteit dícsérik.
Szöveg és fotók: Bodnár Zsófi