A kuszkusznak nagyon jól állnak az édes, gyümölcsös ízek, így még a sós változatba is érdemes gárnátalmát, esetleg aszalt vörösáfonyát szólni. Vagy így nyár közepén egy kis barackot, hiszen érdemes tényleg minden cseppjét kisajtolni a nyári gyümölcsszezonnak. Az alábbi salátához jó ha találunk nagyszemű, izraeli kuszkuszt, ez ugyanis izgalmasabb textúrát ad a hagyományos verziónál, de természetesen a „szokásos” kuszkusszal, sőt, még bulgurral is elkészíthető. Ha pedig grillközelben vagyunk, a saláta összeállítása előtt bátran dobjunk a grillre minden zöldséget – sőt, még a barackokat is!
Hozzávalók:
- 3 közepes őszibarack kimagozva, kisebb gerezdekre vágva
- 1 kisebb lilahagyma felszeleteltve
- 1 nagyobb padlizsán felkockázva
- 1 konzerv csicseriborsó – lecsöpögtetve, átmosva és szárazra törölve
- 4 ág friss kakukkfű
- 8 evőkanál extraszűz olíva olaj
- 1/4 tk cayenne bors
- 2 tk só
- 1,5 tk őrölt bors
- 3 csésze zöldség alaplé
- 2 és fél csésze nagyszemű izraeli kuszkusz
- 1/2 csésze olajbogyó mag nélkül, apróra vágva
- 1/2 csésze friss petrezselyem durvára vága
- 1/2 csésze friss menta durvára vágva
- 1 tk citromhéj
- 2 ek friss citromlé
- 2 ek tahini
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 220 fokra! Egy nagy tálban keverjük össze a barackot, a hagymát, a padlizsánt és a csicseriborsót, adjuk hozzá a kakukkfüvet, ízesítsük sóval, borssal és cayenne borssal, majd locsoljuk meg 5 ek olívaolajjal. Terítsük ki a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsibe és süssük18-20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak. Sütés után vegyük ki a friss kakukkfüvet
- A kuskuszt főzzük meg az utasítások szerint a zöldség alaplében, majd várjunk, míg kicsit kihűl. Forgassuk össze a zöldséges keverékkel, majd adjuk hozzá a friss petrezselymet és mentát, ízesítsük citromlével és egy kis reszelt citromhéjjal és adjuk hozzá az olajbogyót is! Locsoljuk rá a maradék 3 ek olívaolajat és adjuk hozzá a tahinit!